Οι επικίνδυνες ισορροπίες Κίνας – Ταϊβάν και η ανησυχία για εισβολή μεγάλης κλίμακας έως το 2025

Οι επικίνδυνες ισορροπίες Κίνας – Ταϊβάν και η ανησυχία για εισβολή μεγάλης κλίμακας έως το 2025

Έως το 2025 η Κίνα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ταϊβάν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της νήσου, Τσιού Κου-Τσενγκ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έως το 2025 η Κίνα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ταϊβάν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της νήσου, Τσιού Κου-Τσενγκ.

Σε συνέντευξή του στους China Times, ο υπουργός τόνισε η Κίνα είναι ικανή σήμερα, αλλά θα είναι απόλυτα έτοιμη να ξεκινήσει την εισβολή σε τρία χρόνια.

«Μέχρι το 2025, η Κίνα θα έχει μειώσει το κόστος και τις απώλειες στο μίνιμουμ. Αν και έχει τη δυνατότητα τώρα, δεν θα ξεκινήσει εύκολα έναν πόλεμο, καθώς έχει να λάβει υπόψιν της πολλούς παράγοντες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, εισήλθαν στην ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν 150 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι επαρχία της Κίνας και έχει δεσμευτεί να την ανακτήσει, ακόμα και με τη χρήση βίας εάν χρειαστεί, ενώ κατηγορεί τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της νήσου ότι είναι αυτονομιστές. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν τονίζει ότι είναι κυρίαρχο έθνος που δεν χρειάζεται να δηλώσει ανεξαρτησία. Την Τρίτη, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν ανέφερε ότι η χώρα θα κάνει «ό, τι χρειαστεί» για να αμυνθεί.

Αν και πολλοί εικάζουν ότι η Κίνα μπορεί να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση κατά της Ταϊβάν, δεν είναι ξεκάθαρος ο χρόνος και η φύση μιας τέτοιας ενέργειας, σύμφωνα με αναλυτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ήρθαν λίγο μετά την αναθεώρηση του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, ύψους 8,6 δισ. δολαρίων. Περίπου τα δύο τρίτα των χρημάτων θα δαπανηθούν για αντιαεροπορικά όπλα όπως χερσαία πυραυλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για παραγωγή εγχώριων πυραύλων και πλοίων «υψηλής απόδοσης».

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή» εδώ και 40 χρόνια και υπογράμμισε: «Για μένα ως στρατιωτικός, το επείγον είναι μπροστά μου». Σημείωσε επίσης ότι «οι στρατιωτικές απειλές και προκλήσεις έχουν αυξηθεί», ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κρίση είναι πιθανό να κλιμακωθεί ταχύτατα.

Στο μεταξύ η Ταϊβάν ήταν το βασικό θέμα της επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την Τετάρτη. Όπως γνωστοποίησε ο Μπάιντεν, συμφώνησαν να τηρήσουν τη διμερή διευθέτηση για τη νήσο.

«Μίλησα με τον Σι για την Ταϊβάν. Συμφωνούμε (…) θα τηρήσουμε τη συμφωνία της Ταϊβάν», είπε. «Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να κάνει κάτι άλλο εκτός από την τήρηση της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αν και δεν το διευκρίνισε, ο Αμερικανός πρόεδρος προφανώς αναφερόταν στην πολιτική της «ενιαίας Κίνας» που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες, βάσει της οποίας αναγνωρίζει επίσημα το Πεκίνο, όχι την Ταϊπέι, και στον Νόμο για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν, ο οποίος αποσαφηνίζει πως η απόφαση των ΗΠΑ να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία βασίζεται στην προσδοκία πως το μέλλον της Ταϊβάν θα αποφασιστεί με ειρηνικά μέσα. Ακόμη – παρότι δεν διευκρίνισε ούτε αυτό – ο Αμερικανός πρόεδρος μάλλον αναφερόταν στην τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον κ. Σι την 9η Σεπτεμβρίου, την πρώτη έπειτα από επτά μήνες.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή