Η μετεωρική άνοδος του Ερίκ Ζεμούρ

Η μετεωρική άνοδος του Ερίκ Ζεμούρ

Ξεπερνάει δημοσκοπικά τη Λεπέν και ελπίζει να μπει στον δεύτερο γύρο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την επομένη της νίκης Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017 επί της Μαρίν Λεπέν, όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μονότονα το ίδιο πράγμα: η επόμενη αναμέτρηση, τον Απρίλιο του 2022, θα έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές, με τον Γάλλο πρόεδρο να επικρατεί σχετικά άνετα της ακροδεξιάς υποψηφίου στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Ωστόσο η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive φέρνει τα πάνω κάτω: Για πρώτη φορά ένας πολιτικός μετεωρίτης που ήρθε από το πουθενά –ο ακροδεξιός τηλεοπτικός σχολιαστής και συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ–ξεπερνάει τη Μαρίν Λεπέν με 17% έναντι 15% στην προτίμηση ψήφου, όπως και τους τρεις υποψηφίους του κεντροδεξιού χώρου. Εάν μονιμοποιηθεί αυτή η τάση, ο 63χρονος Ζεμούρ θα αντιμετωπίσει τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο –αν και, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Γάλλος πρόεδρος θα επικρατήσει άνετα, με δέκα μονάδες διαφορά.

Το CNews ή «γαλλικό Fox News», όπως το ονομάζουν, κατάφερε να σύρει την πολιτική ατζέντα στη Γαλλία προς τα δεξιά.

Η απότομη εκτόξευση ενός προσώπου που δεν έχει ούτε δικό του κόμμα ούτε πολιτικό πρόγραμμα, ούτε εμπειρία άσκησης οποιουδήποτε δημοσίου αξιώματος, προκαλεί κατάπληξη εντός και εκτός Γαλλίας. Εκτενές αφιέρωμα των Financial Times αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του Ζεμούρ στο κανάλι που τον έκανε γνωστό, το CNews, ιδιωτικό δίκτυο 24ωρης εσωτερικής και διεθνούς ενημέρωσης του ομίλου Vivendi. Η βρετανική εφημερίδα παραλληλίζει τον Ζεμούρ με τον Ντόναλντ Τραμπκαι το CNews με το αμερικανικό Fox News: και τα δύο βοήθησαν να μετατοπιστεί η πολιτική ατζέντα στα αγαπημένα θέματα της ριζοσπαστικής Δεξιάς (μετανάστες, ασφάλεια, υποτιθέμενη παρακμή μιας μεγάλης χώρας), δημιουργώντας ένα κύμα πάνω στο οποίο σερφάρισαν οι εκπρόσωποι του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Το γαλλικό αντίστοιχο του Ρούπερτ Μέρντοχ είναι ο Βενσάν Μπολορέ. Από τη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι του CNews, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και στενός φίλος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί προσανατόλισε το κανάλι προς τις εμμονές της ριζοσπαστικής Δεξιάς. Ο Ζεμούρ, ο οποίος είχε εξοστρακιστεί από το κανάλι το 2014 λόγω απαράδεκτων δηλώσεων για το Ολοκαύτωμα, επανήλθε μετά φανών και λαμπάδων, συνεπικουρούμενος από άλλους τηλεοπτικούς αστέρες του χώρου. Τα ποσοστά τηλεθέασης του καναλιού ανέβηκαν εντυπωσιακά.

Μπροστά στον Ζεμούρ, ακόμη και η Λεπέν φαντάζει μετριοπαθής. Ο ανταγωνιστής της έχει στην πλάτη του δύο καταδίκες για εμπρηστικά μηνύματα φυλετικού μίσους, ενώ στο προτελευταίο βιβλίο του νοσταλγούσε την εποχή όπου ένας άνδρας μπορούσε να απλώσει χέρι σε μια γυναίκα χωρίς να κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση. Εκείνο το βιβλίο του είχε τίτλο «Η αυτοκτονία της Γαλλίας» Το τελευταίο πόνημά του, που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, εν είδει εκλογικού μανιφέστου (αν και ο Ζεμούρ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του) τιτλοφορείται «Η Γαλλία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη» Αφού τώρα υπάρχει ο Ζεμούρ, η χώρα μπορεί να το ξανασκεφτεί και να αποφύγει το απονενοημένο διάβημα. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αυτός ο πολιτικός τυχοδιώκτης, που αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα και κατακεραυνώνει τους μουσουλμάνους αν και είναι γόνος Εβραίων με καταγωγή από την Αλγερία, μπορεί να αποδειχθεί τελικά όχι ένας επικίνδυνος μετεωρίτης, αλλά ένας διάττων αστέρας, που θα καεί στην πρώτη πραγματική δοκιμασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή