Ρίχνει τους τόνους με την Κίνα ο Τζο Μπάιντεν

Ρίχνει τους τόνους με την Κίνα ο Τζο Μπάιντεν

Επιβεβαιώνει την αρχή της «μίας Κίνας», αν και στηρίζει στρατιωτικά την Ταϊβάν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πυροσβεστική παρέμβαση ώστε να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου προέβη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τη στιγμή που οι εντάσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της νησιωτικής Ταϊβάν βρίσκονται στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 25 χρόνων. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του από περιοδεία στο Μίσιγκαν, ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε: «Μίλησα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι για το θέμα της Ταϊβάν. Συμφωνήσαμε… θα σεβαστούμε τη συμφωνία μας για την Ταϊβάν». Με τον τρόπο αυτό ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την πάγια πολιτική της «μίας Κίνας» που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά το 1972 και την ιστορική προσέγγιση Ρίτσαρντ Νίξον – Μάο Τσετούνγκ: αναγνωρίζουν, δηλαδή, μόνο τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως κρατική οντότητα, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν ότι η λύση του προβλήματος με την Ταϊβάν πρέπει να επέλθει με ειρηνικά μέσα και εξασφαλίζουν, στο μεταξύ, τις αμυντικές δυνατότητες της νήσου. 

Ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σι Τζινπίνγκ στις 9 Σεπτεμβρίου, ύστερα από επτά μήνες κατά τους οποίους οι δύο ηγέτες δεν είχαν ανταλλάξει λέξη, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους έβαιναν την κατιούσα. Η επιβεβαίωση της αρχής της «μίας Κίνας» από τον Αμερικανό πρόεδρο προκάλεσε ανησυχίες στην Ταϊβάν, το υπουργείο Εξωτερικών της οποίας ζήτησε διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον. Οπως έγινε γνωστό από την Ταϊπέι, οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν ότι η πολιτική τους δεν έχει αλλάξει και ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμυνα της νήσου είναι «ακλόνητη».

«Καμπανάκι» από τον υπουργό Αμυνας στην Ταϊπέι, ότι το Πεκίνο θα είναι σε θέση να καταλάβει τη χώρα το 2025 – Κινεζική αντίδραση για την επίσκεψη Γάλλων.

Τις τελευταίες ημέρες η Κίνα προχώρησε σε επίδειξη δύναμης έναντι της Ταϊβάν, την οποία θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της, με περίπου 150 πτήσεις κινεζικών μαχητικών πάνω από τη ζώνη αεράμυνας της νήσου να έχουν καταγραφεί από την περασμένη Παρασκευή, ημέρα εθνικής εορτής για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το κοινοβούλιο της Ταϊβάν συζήτησε χθες νομοσχέδιο για την επείγουσα ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Τσίου Κούο Τσενγκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «μαζικής» κινεζικής εισβολής στο προβλέψιμο μέλλον.

«Μέχρι το 2025 η Κίνα θα έχει φέρει το κόστος και τη διάρκεια της εισβολής στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Εχει την ικανότητα να το κάνει, αλλά δεν θα πάρει βιαστικές αποφάσεις, γιατί πρέπει να λάβει υπόψη σειρά άλλων παραγόντων», εκτίμησε ο Τσίου. 

Την ίδια ώρα έφτανε στην Ταϊπέι ομάδα Γάλλων γερουσιαστών υπό τον Αλέν Ρισάρ, από το κυβερνών κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η επίσκεψη των Γάλλων γερουσιαστών ερέθισε το Πεκίνο, το οποίο προειδοποίησε, μέσω της κινεζικής πρεσβείας στο Παρίσι, ότι η κίνηση αυτή όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με καίρια συμφέροντα της Κίνας, υπονομεύοντας τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα βλάψει «την υπόληψη και τα συμφέροντα» της ίδιας της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε χθες στη Ζυρίχη με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Ζιετσί, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της επικοινωνίας και αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Είναι το πρώτο τετ α τετ των δύο ανδρών ύστερα από την ανταλλαγή σφοδρών φραστικών επιθέσεων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην επεισοδιακή συνάντηση της Αλάσκας τον περασμένο Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή