ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία

Την αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, σημείωσε σήμερα, στο πλαίσιο φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Αγία Πετρούπολη, η επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της Gazprom

gazprom-i-ektinaxi-tis-timis-toy-fysikoy-aerioy-apeilei-tin-eyropaiki-oikonomia-561528595

Την αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, σημείωσε σήμερα, στο πλαίσιο φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Αγία Πετρούπολη, η επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της Gazprom. Το στέλεχος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας και παραγωγού φυσικού αερίου σημείωσε ωστόσο ότι η συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών θα μπορούσε να συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί εφέτος περισσότερο από 800%, προκαλώντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή φτώχεια τον επερχόμενο χειμώνα. Αυτήν την εβδομάδα παρουσίασαν μείωση, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις αγορές.

«Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή αγορά spot παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα των τιμών και αποπροσανατολίζει τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές, (αυτό) ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιφερειακής οικονομίας», δήλωσε η επικεφαλής της Gazprom Export, Γιελένα Μπουρμίστροβα.

«Η ευρωπαϊκή spot αγορά αντικατοπτρίζει μόνο την τρέχουσα κατάσταση της ζήτησης και της προσφοράς, αλλά δεν είναι το εργαλείο τιμολόγησης που παρέχει μακροπρόθεσμη ισορροπία», δήλωσε και επανέλαβε ότι η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι πελάτες της.

Υπέρ μιας εξισορροπημένης αγοράς φυσικού αερίου

Παράλληλα, αναφερόμενη στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Βρετανία, σημείωσε είπε ότι η Gazprom συναισθάνεται όλες τις χώρες, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το σοκ των τιμών που προκλήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου και τάσσεται υπέρ μιας εξισορροπημένης αγοράς φυσικού αερίου.

«Προμηθεύουμε φυσικό αέριο πέραν των συμβατικών αιτημάτων, όπου έχουμε τέτοια τεχνική δυνατότητα», δήλωσε.

Την Τετάρτη, η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF εκτοξεύθηκε στα 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) πριν υποχωρήσει μετά τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σήμερα Πέμπτη μειώθηκε στα 102 ευρώ ανά MWh.

Ο Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν θέλει να υπάρχει αναταραχή στην αγορά φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να πωλεί περισσότερο φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο προσφέρει φυσικό αέριο για τους Ευρωπαίους αγοραστές που απευθύνονται στην αγορά spot. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιες διαδρομές θα χρησιμοποιούσε η Ρωσία για το σκοπό αυτό.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ