Κέντρα της CIA για Κίνα, τεχνολογικές απειλές

Κέντρα της CIA για Κίνα, τεχνολογικές απειλές

Σειρά οργανωτικών μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σειρά οργανωτικών μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, με στόχο την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων εθνικής ασφάλειας. Δημιουργούνται έτσι δύο νέα κέντρα επιχειρήσεων, το ένα με έμφαση στην Κίνα και το άλλο αφιερωμένο σε άλλες εξωτερικές και τεχνολογικές απειλές.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Κίνας «θα ενισχύσει τη συλλογική μας προσπάθεια για την αντιμετώπιση της σημαντικότερης γεωπολιτικής απειλής του 21ου αιώνα, την ολοένα και πιο εχθρική κινεζική κυβέρνηση» είπε ο Μπερνς την Πέμπτη. Το Κέντρο Διεθνών και Τεχνολογικών Επιχειρήσεων θα αξιοποιήσει τις τεχνολογικές καινοτομίες, παράλληλα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των υγειονομικών προκλήσεων, αναφέρει η CIA σε δελτίο Τύπου.

Ως τον σημαντικότερo γεωπολιτικό κίνδυνο του 21ου αιώνα χαρακτήρισε ο διευθυντής της υπηρεσίας το Πεκίνο.

Ο Μπερνς έχει εστιάσει την προσοχή του στην Κίνα, όπως είχε άλλωστε δεσμευθεί κατά τη διαδικασία έγκρισής του από τη Γερουσία τον Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει ότι αν και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν «νέο Ψυχρό Πόλεμο» παραμένουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές, οικονομικές και τεχνολογικές φιλοδοξίες του Πεκίνου αλλά και να αντισταθούν στην αυταρχική του επιρροή.

«Οι πρωτοβουλίες του Μπερνς είναι αναγκαίες. Η έμφαση στην Κίνα είναι ευπρόσδεκτη, ενώ η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας υποχρεώνει την υπηρεσία σε διαρκή εγρήγορση» λέει το πρώην στέλεχος της CIA Μάικλ Μορέλ. Η αμερικανική υπηρεσία υστερεί σημαντικά στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής. Εν ενεργεία και απόστρατοι πράκτορες παραδέχονται ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν περιπλέξει το έργο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα στελέχη των οποίων είναι υποχρεωμένα να προσαρμόζονται σε καθεστώς διαρκούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Σημαντικοί παίκτες στη διεθνή σκακιέρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν ενσωματώσει με επιτυχία τις νέες τεχνολογίες, όπως την τεχνητή νοημοσύνη, την αναγνώριση προσώπων και άλλων βιομετρικών δεδομένων, στις επιχειρήσεις αντικατασκοπίας τους, απειλώντας τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή