Νέα κρίση μεταξύ Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Νέα κρίση μεταξύ Ρωσίας – ΝΑΤΟ

«Κόκκινη κάρτα» της Συμμαχίας σε οκτώ διαπιστευμένους διπλωμάτες της Μόσχας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σε κάτι συμπίπτουν ΝΑΤΟ και Ρωσία είναι στην εκτίμηση ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, η στερεότυπη διατύπωση διαψεύδεται ξανά και ξανά, αφού κάθε νέο επεισόδιο ωθεί σε ακόμη χαμηλότερα βάθη τη στάθμη των μεταξύ τους σχέσεων. Τελευταίος κρίκος της αλυσίδας υπήρξε η άρση της διαπίστευσης οκτώ Ρώσων διπλωματών στο αρχηγείο της Συμμαχίας, την Τετάρτη.

Εξηγώντας την απόφαση, ο γενικός γραμματέας της, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες ότι οι οκτώ Ρώσοι διπλωμάτες «ήταν μη δηλωμένοι πράκτορες ρωσικών μυστικών υπηρεσιών» Προσέθεσε, δε, ότι «η απόφαση δεν συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο συμβάν, αλλά έχουμε παρατηρήσει εδώ και αρκετό καιρό μια αύξηση στις κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας, επομένως χρειάζεται να επαγρυπνούμε» Με την ίδια απόφαση, η κεντρική διοίκηση του ΝΑΤΟ μείωσε από είκοσι σε δέκα τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών που μπορούν να είναι διαπιστευμένοι στις Βρυξέλλες.

Για υπονόμευση της επανεκκίνησης του διαλόγου κάνει λόγο το Κρεμλίνο.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι «υπάρχει προφανής αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις εκπροσώπων του ΝΑΤΟ σχετικά με την επιθυμία τους για εξομάλυνση των σχέσεων με τη χώρα μας και τις πράξεις τους» Ως προς τις προοπτικές των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε απαισιόδοξος. «Αυτές οι πράξεις (δηλαδή οι πρόσφατες απελάσεις) δεν μας αφήνουν καμία αυταπάτη για τη δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων και επανεκκίνησης του διαλόγου με το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, αυτές οι προοπτικές έχουν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπονομευθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου κορυφής του G20, στη Ρώμη. «Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι δύο πρόεδροι θα είναι εκεί (στη Ρώμη), την ίδια στιγμή» δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Προσέθεσε, δε, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παραστεί προσωπικά στη σύνοδο G20, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από «τη γενική επιδημιολογική κατάσταση» Η σύνοδος κορυφής του G20 θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου, με κύριο θέμα την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή