Χωρίς πρόστιμο οι επιστροφές των βιβλίων στη Νέα Υόρκη

Χωρίς πρόστιμο οι επιστροφές των βιβλίων στη Νέα Υόρκη

Με απόφαση του δικτύου δημόσιων βιβλιοθηκών της Νέας Υόρκης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την κατάργηση των χρηματικών προστίμων που επέβαλλε σε όσους καθυστερούσαν να επιστρέψουν τα βιβλία που είχαν δανεισθεί αποφάσισε το δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών της Νέας Υόρκης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η εμβληματική Public Library στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Η απόφαση ελήφθη από το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να «διασφαλισθεί ότι η γνώση και οι ευκαιρίες απευθύνονται σε όλους» σύμφωνα με δηλώσεις του Τόνι Μαρξ, προέδρου της New York Public Library. Πριν από την άρση, περισσότερες από 400.000 κάρτες χρηστών είχαν ακυρωθεί προσωρινά εξαιτίας προστίμων αξίας 15 δολαρίων, με τους περισσότερους από τους πληττόμενους να διαμένουν σε υποβαθμισμένες συνοικίες.

Παραγραφή χρεών

Την Τρίτη, όλα τα υφιστάμενα πρόστιμα παραγράφηκαν. «Οι έρευνες έδειξαν ότι τα πρόστιμα δεν είναι αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την επιστροφή βιβλίων. Οι Νεοϋορκέζοι είναι αξιόπιστοι και υπεύθυνοι, ενώ έχουν αποδείξει τον σεβασμό τους στις συλλογές μας και την επιθυμία τους οι συλλογές αυτές να είναι προσβάσιμες για δανεισμό από το κοινό. Δυστυχώς, όμως, τα πρόστιμα αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά στον αποκλεισμό των πιο ευπαθών συμπολιτών μας από τη χρήση των παραρτημάτων, των υπηρεσιών και των βιβλίων μας. Καθώς η Νέα Υόρκη παλεύει με την πανδημία, είναι απόλυτα αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι η δημόσια βιβλιοθήκη είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους» ανέφερε ο Μαρξ σε γραπτό του μήνυμα προς τα μέσα ενημέρωσης.

Οι χρηματικές ποινές έπλητταν κατοίκους υποβαθμισμένων συνοικιών – Αποτελεσματικό το μέτρο σε άλλες πόλεις.

Το δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών της πόλης της Νέας Υόρκης εισέπραξε περί τα 3,2 εκατ. δολάρια το οικονομικό έτος 2019 από πρόστιμα καθυστερημένης επιστροφής βιβλίων. Τα πρόστιμα ανεστάλησαν όμως τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Στελέχη της βιβλιοθήκης εξηγούν ότι η απώλεια εσόδων καλύφθηκε από άλλες πηγές. Οι χρήστες των βιβλιοθηκών θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε έξοδα αντικατάστασης εάν χάσουν ή καταστρέψουν βιβλίο.

Το δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών της Νέας Υόρκης ακολούθησε έτσι το παράδειγμα του Σικάγου, του Σαν Φρανσίσκο, της Φιλαδέλφειας και του Σαν Ντιέγκο, που κατήργησαν τα πρόστιμα καθυστέρησης στις βιβλιοθήκες τους. Το δίκτυο δημόσιων βιβλιοθηκών της Βοστώνης δεσμεύθηκε να καταργήσει και αυτό τα πρόστιμα.

Η κατάργηση των προστίμων είχε άμεσο θετικό αντίκτυπο στις πόλεις που την υιοθέτησαν. Στο Σικάγο, οι βιβλιοθήκες της πόλης κατέγραψαν αύξηση των επιστροφών καθυστερημένων βιβλίων αλλά και ανανεώσεων συνδρομών. Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 50.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης βρέθηκαν στα κατάστιχα της εισπρακτικής εταιρείας Unique Management Services, αρμόδιας για την είσπραξη προστίμων για λογαριασμό των δημόσιων βιβλιοθηκών. Η σύμβαση της εταιρείας προέβλεπε την «ενόχληση»μόνον όσων χρηστών της βιβλιοθήκης χρωστούσαν περισσότερα από 25 ή 50 δολάρια σε πρόστιμα.

Ο Τόνι Μαρξ ζητούσε εδώ και χρόνια την κατάργηση των προστίμων στο δίκτυο των δημόσιων βιβλιοθηκών της πόλης. Το 2017, κατόπιν παρέμβασης του Μαρξ, ιδιώτες δωρητές αποπλήρωσαν πρόστιμα αξίας 2,25 εκατ. δολαρίων, επιτρέποντας την αποκατάσταση των συνδρομών 161.000 ανήλικων χρηστών του δικτύου βιβλιοθηκών. Σε άρθρο του εκείνη τη χρονιά ο Μαρξ είχε γράψει ότι οι βιβλιοθήκες «παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της δημοκρατίας μας και στην ύπαρξη ενημερωμένων πολιτών. Το σύστημα προστίμων υπήρξε ανέκαθεν πραγματικό εμπόδιο στην πρόσβαση οικογενειών στη μόρφωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή