Ενεργειακή κρίση: Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα για τεχνητή αύξηση τιμών υπέρ του Nord Stream

Ενεργειακή κρίση: Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα για τεχνητή αύξηση τιμών υπέρ του Nord Stream

Η Βρετανία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εγκρίνει τον νέο αγωγό ρωσικού αερίου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μεγάλη Βρετανία κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «πνίγει» την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ώστε να αυξήσει τεχνητά τις τιμές και να εκβιάσει την πραγματοποίηση του αγωγού Nord Stream 2. Παράλληλα οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Μόσχα να μην εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελός της.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Times στο Λονδίνο, Βρετανοί υπουργοί πιστεύουν ότι η Μόσχα έχει επίτηδες περιορίσει τις εξαγωγές αερίου ως μέρος της στρατηγικής της για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει τον νέο αγωγό ρωσικού αερίου ο οποίος αποφεύγει την Ουκρανία περνώντας από τη Βαλτική.

Η έλλειψη αερίου στην Ευρώπη είχε στείλει στα ύψη τις προηγούμενες ημέρες τις διεθνείς τιμές του καυσίμου, προξενώντας αλυσιδωτές αυξήσεις γενικά στην αγορά της ενέργειας, με άμεσες συνέπειες στις τιμές του ρεύματος και του αργού πετρελαίου, μεταξύ άλλων.

Η ΕΕ είναι διστακτική να εγκρίνει τον νέο αυτόν αγωγό διότι θεωρεί ότι θα αυξήσει την επιρροή της Μόσχας στην ενεργειακή πολιτική των 27 και θα πλήξει την Ουκρανία, οι σχέσεις της οποίας με τη Ρωσία βρίσκονται εδώ και χρόνια σε κρίση.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε στους Times ότι «η Ρωσία πνίγει την παροχή ώστε μετά να αναδείξει τον εαυτό της ως τη λύση» στην ενεργειακή κρίση.

«Η έγκριση για τον Nord Stream 2 θα προσέφερε στη Ρωσία απόλυτο έλεγχο στις διεθνείς τιμές του αερίου και θα καθιστούσε την ΕΕ ακόμη πιο εξαρτημένη στη Μόσχα. Θα επιτρέψει στη Ρωσία να κλείνει την κάνουλα και να ανεβοκατεβάζει τις τιμές όπως και όποτε εκείνη το επιθυμεί», προειδοποίησε το υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ότι τυχόν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του νέου αγωγού αερίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια». Βεβαίως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι πλέον ο κ. Τζόνσον δεν έχει καμία δυνατότητα επιρροής των αποφάσεων της Ένωσης.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στο Λονδίνο είπε ότι ο αγωγός του ρωσικού αερίου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι ουσιαστικά απολύτως εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο, πράγμα που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ενεργειακή τους ασφάλεια, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τη Ρωσία να μη σπεύσει να εκμεταλλευτεί την κρίση στην αγορά αερίου. Με δηλώσεις του στο BBC ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τόνισε ότι τυχόν προσπάθειες αποκόμισης ιδίου οφέλους από τη Μόσχα θα αποβούν εις βάρος της.

Πηγή: The Times, The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή