Πυρ ομαδόν από Ε.Ε. κατά Πολωνίας

Πυρ ομαδόν από Ε.Ε. κατά Πολωνίας

Τη βαθιά ανησυχία της για την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, εκφράζει η Πρόεδρος της Κομισιόν - Η απάντηση του Μοραβιέτσκι

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βαθιά ανησυχία της για την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε. και την εξουσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ανησυχώ βαθιά για τη χθεσινή απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής να την αναλύσουν διεξοδικά και γρήγορα. Σε αυτή τη βάση, θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», τονίζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ε.Ε. είναι μια κοινότητα αξιών και νόμων. Αυτό είναι που ενώνει την Ένωσή μας και την κάνει ισχυρή. Θα τηρήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της έννομης τάξης της Ένωσης. Οι 450 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασίζονται σε αυτό», προσθέτει στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Πολωνών πολιτών, οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν οφέλη που παρέχει η ένταξη στην Ε.Ε., όπως όλοι οι πολίτες της Ε.Ε.. Προσθέτει, δε, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία, χρειάζονται τη νομική βεβαιότητα ότι οι κανόνες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφαρμόζονται πλήρως στην Πολωνία.

«Οι Συνθήκες μας είναι πολύ σαφείς. Όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δικαστηρίων. Το δίκαιο της Ε.Ε. υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων. Αυτό έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να το εξασφαλίσουμε αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιδράσεις από Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο

Στο πλαίσιο αυτό, τα πιο ισχυρά κράτη – μέλη της Ε.Ε. έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς τις Βρυξέλλες καθώς και τις επικρίσεις τους προς την Πολωνία. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι «η Κομισιόν έχει την πλήρη στήριξή μας στην προσπάθεια εφαρμογής του ευρωπαϊκού νόμου σε όλη την Ε.Ε.». 

Τόνισε, επίσης ότι: «Όταν η χώρα επιλέγει πολιτικά να είναι μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει και να διασφαλίσει ότι εφαρμόζει πλήρως τους συμπεφωνημένους κανόνες. Το ότι είμαστε μέλη της Ε.Ε. σημαίνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, επωφελούμαστε από μια ισχυρή κοινή εσωτερική αγορά και ότι είμαστε όλοι μία φωνή. Σημαίνει όμως και ότι υπακούμε στους κοινούς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με ό,τι συνεπάγεται αυτό».

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Ευρωπαϊκών Ζητημάτων, Κλεμάν Μπόν, περιέγραψε την απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου ως «μια επίθεση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και τόνισε ότι η Βαρσοβία τείνει προς μία «de facto έξοδο» από το μπλοκ. 

«Οι εξελίξεις στην Πολωνία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές (…) Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση στην Πολωνία παίζει με τη φωτιά», προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Η πρωτοκαθεδρία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και για την κοινή ζωή στην Ευρώπη. Αν ακυρωθεί αυτή η αρχή, η Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε, όπως έχει οικοδομηθεί με τις Συνθήκες της Ρώμης, θα πάψει να υφίσταται», πρόσθεσε.

Πυρά και από ΕΛΚ

«Διακηρύσσοντας ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το Polexit», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τις πολωνικές αρχές και το κόμμα PiS όταν ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να τερματίσουν την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ. Οι ενέργειές τους πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αρκετά. Η πολωνική κυβέρνηση έχει χάσει. Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ στο σύνολό της », δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γερούν Λέναερς, εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, μετά την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που αμφισβήτησε την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ετυμηγορία του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εκφράστηκε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. «Με αυτό το αίτημα, ο Mοραβιέτσκι όχι μόνο νομιμοποίησε ένα παράνομο δικαστικό σύστημα στην Πολωνία, αλλά αμφισβήτησε και την ίδια τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το έκανε παρά τις εκκλήσεις όλου του δημοκρατικού κόσμου να μην το κάνει », δήλωσε ο Λέναερς.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να μένουν άπραγα όταν το κράτος δικαίου συνεχίζει να διαλύεται από την πολωνική κυβέρνηση. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί. Τα χρήματά μας δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις κυβερνήσεις που χλευάζουν και αρνούνται τους κοινά συμφωνημένους κανόνες μας. Πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αμέσως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να μην κάνει χορηγίες στους αυτοκράτορες στη Βαρσοβία », καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.

Η απάντηση του Μοραβιέτσκι

«Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε ανάρτησή του στο Facebook.

Χαρακτηρίσε μάλιστα την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. «μία από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών» για την Πολωνία και την Ένωση.

Ωστόσο χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή