ΚΟΣΜΟΣ

Τατάρ: Δεχόμαστε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν κράτος, να αποδεχτούν ότι έχουμε και εμείς

Τατάρ: Δεχόμαστε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν κράτος, να αποδεχτούν ότι έχουμε και εμείς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με δηλώσεις του στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της επετείου διάνοιξης των Βαρωσίων κάλεσε εκ νέου την ελληνοκυπριακή πλευρά να δει τις «πραγματικότητες» στο νησί, όπως σημείωσε, και να μην κρατά «πεισματωδώς» τη στάση που κατέχει στο Κυπριακό.
 
Είπε ότι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», η τ/κ πλευρά επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες στα Βαρώσια να επιστρέψουν στις περιουσίες τους.
 
Σημείωσε ότι έγιναν πέραν των 400 αιτήσεων στην Επιτροπή σε σχέση με την κεκλεισμένη περιοχή των Βαρωσίων ενώ ισχυρίστηκε ότι «ασκήθηκε πίεση» από την ε/κ πλευρά σε ιδιοκτήτες να αποσύρουν τις αιτήσεις τους. Ανέφερε ότι αν αυτό δεν γινόταν χιλιάδες κόσμου θα είχε προσφύγει στην «επιτροπή».

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε την θέση του ότι υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο και ότι η συμφωνία μπορεί να γίνει «μεταξύ κρατών».
 
«Είναι απαράδεκτο να μην αναγνωρίζουν το κράτος μας, να το αγνοούν και να μην μας δέχονται ως συνομιλητές», ανέφερε.
 
Ο κ. Τατάρ είπε ότι εάν πρόκειται να υπάρξει μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτά που έχει προτείνει η τ/κ πλευρά σε δίκαιο πλαίσιο.
 
«Δεχόμαστε ότι είναι κυρίαρχοι, έχουν κράτος, πρέπει να αποδεχτούν ότι είμαστε κυρίαρχοι και έχουμε κράτος», πρόσθεσε.
 
Είπε ότι από αυτό το σημείο και μετά, είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και ανέφερε ότι η εγγύηση της Τουρκίας και η παρουσία ορισμένου αριθμού στρατιωτών στο νησί ως αποτρεπτική δύναμη δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν.
 
Είπε ότι υπάρχουν «δύο ξεχωριστές περιοχές και δύο ξεχωριστά κράτη» στην Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι στις διεθνείς συμφωνίες και σε όλες τις επακόλουθες διαδικασίες, έγινε αποδεχτό ότι υπήρχαν δύο διαφορετικοί «λαοί» στην Κύπρο.
 
Τέλος, ζήτησε την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ και του διεθνούς ίσου καθεστώτος προκειμένου να προχωρήσει σε επίσημες διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου, ο κατοχικός στρατός διοργάνωσε εκδήλωση για την επέτειο του ανοίγματος, στην είσοδο της περίκλειστης πόλης, ενώ δόθηκε από τον «δήμαρχο Αμμοχώστου» αναμνηστική πλακέτα σε μια υπήκοο Ουγγαρίας, που επισκέφτηκε πρώτη τα Βαρώσια.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου