Επεισόδιο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Επεισόδιο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ένα νέο επεισόδιο, που εμπλέκει αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο, ήρθε να ενισχύσει τις διεθνείς ανησυχίες για την κατάσταση στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ένα νέο επεισόδιο, που εμπλέκει αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο, ήρθε να ενισχύσει τις διεθνείς ανησυχίες για την κατάσταση στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού.

Η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανακοίνωσε ότι το υποβρύχιο USS Connecticut προσέκρουσε σε «άγνωστο αντικείμενο»με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μέλη του πληρώματος, χωρίς να απειληθεί η ζωή τους, ενώ από το ατύχημα δεν προκλήθηκε βλάβη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του σκάφους. Το περιστατικό έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, αλλά ανακοινώθηκε με καθυστέρηση πέντε ημερών για λόγους ασφαλείας.

Στην επίσημη ανακοίνωση δεν διευκρινίστηκε πού έλαβε χώρα το συμβάν, ούτε ο αριθμός των τραυματιών. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC με την προϋπόθεση της ανωνυμίας ανέφεραν ότι το ατύχημα σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και ότι τραυματίστηκαν έντεκα ναύτες. Αλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Associated Press διευκρίνισαν ότι το αμερικανικό σκάφος δεν συγκρούστηκε με άλλο υποβρύχιο, πιθανολογώντας ότι επρόκειτο για βυθισμένο σκάφος ή κοντέινερ.

Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο προσέκρουσε σε άγνωστο αντικείμενο – Εξηγήσεις ζητάει από τις ΗΠΑ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες»του Πεκίνου για το συμβάν και ζήτησε εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να υπήρξε διαρροή ραδιενεργών υλικών.

Και κατά της Γαλλίας

Τα πυρά του Πεκίνου προκάλεσαν και δηλώσεις του Γάλλου γερουσιαστή Αλέν Ρισάρ από την Ταϊβάν, την οποία επισκέπτεται ως επικεφαλής ομάδας συναδέλφων του. Ο Ρισάρ, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Αμυνας, χαρακτήρισε την Ταϊβάν «χώρα» ερεθίζοντας την Κίνα, που θεωρεί τη νήσο αποσχισθείσα επαρχία της. «Ανθρωποι σαν τον Ρισάρ είτε στερούνται στοιχειώδους σεβασμού και κατανόησης των διεθνών σχέσεων, είτε θυσιάζουν τις διακρατικές σχέσεις στον βωμό προσωπικών επιδιώξεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή