Αμερικανοί εκπαιδεύουν Ταϊβανούς

Αμερικανοί εκπαιδεύουν Ταϊβανούς

Η παρουσία κομάντος και πεζοναυτών οξύνει τη διαμάχη Ουάσιγκτον - Πεκίνου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΪΠΕΪ. Μυστική ομάδα των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύει στελέχη του στρατού της Ταϊβάν εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με αποκάλυψη της Wall Street Journal, οξύνοντας την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Περίπου 20 Αμερικανοί κομάντος και άγνωστος αριθμός πεζοναυτών εκπαιδεύουν Ταϊβανούς στρατιώτες από την εποχή της προεδρίας Τραμπ αν και η παρουσία τους στη νησιωτική χώρα παρέμενε μέχρι σήμερα μυστική.

Δήλωση από την Ταϊπέι

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, σε χθεσινές δηλώσεις της, είπε ότι η χώρα της «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπισθεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της».

Αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από τις μόνιμες βάσεις τους στην Ταϊβάν το 1979, όταν η Ουάσιγκτον εγκαινίασε διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Εντονη αντίδραση της κινεζικής διπλωματίας – Προκαλείται νέα ένταση στα Στενά της Φορμόζας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Σαπλ, αρνήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η υποστήριξη και η αμυντική μας συνεργασία με την Ταϊβάν σημαίνει ότι παραμένουμε στο πλευρό της Ταϊπέι και απέναντι στην παρούσα απειλή» Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, ο αναλυτής ΤζέικομπΣτόουκς εξηγεί: «Η αμερικανική εκπαιδευτική αποστολή είναι σημαντική, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί προκλητική ενέργεια. Υπάρχει πάντα μια λεπτή ισορροπία μεταξύ συμβολισμού και ουσίας. Εκτιμώ πως το γεγονός ότι η αποστολή πραγματοποιήθηκε πολύ ήσυχα δείχνει ότι πρόκειται για κίνηση ουσίας και όχι εντυπωσιασμού».

Η παρουσία μελών των ειδικών δυνάμεων των πεζοναυτών των ΗΠΑ στην Ταϊβάν έχει επιβεβαιωθεί από το πολεμικό ναυτικό της νησιωτικής χώρας, για να χαρακτηρισθεί «διακρατική στρατιωτική εκπαίδευση ρουτίνας».

Ζητάει διακοπή

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να διακόψουν κάθε στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν. «Η Κίνα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» ανέφερε το κινεζικό υπουργείο.

Η φιλικά προσκείμενη στο κινεζικό καθεστώς εφημερίδα Global Times σημείωνε στο χθεσινό φύλλο της ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μορφή στρατιωτικής συμπαιγνίας μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ».

Η αποκάλυψη για αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ταϊβάν συμπίπτει με πολλά ακόμη σημάδια όξυνσης της έντασης στην περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού. Η Κίνα πραγματοποίησε πρόσφατα πτήσεις τουλάχιστον 150 αεροσκαφών, μεταξύ τους βομβαρδιστικά και μαχητικά, τα οποία παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν τις τέσσερις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή