Μιμείται η τέχνη τη ζωή ή όχι;

Μιμείται η τέχνη τη ζωή ή όχι;

Τον κόσμο των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων διχάζει άρθρο των Times της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Ποιος είναι κακός φίλος στην τέχνη;»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον κόσμο των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων διχάζει άρθρο των Times της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Ποιος είναι κακός φίλος στην τέχνη;». Η υπόθεση αφορά δύο συγγραφείς, την Ντο Ντόρλαντ και τη Σόνια Λάρσον, οι οποίες εμπλέκονται σε δικαστική διένεξη, αφότου η Λάρσον απέφυγε να συγχαρεί την Ντόρλαντ για τη δωρεά νεφρού σε άγνωστο παραλήπτη, ενώ χρησιμοποίησε την ιστορία της φίλης της ως θέμα διηγήματος.

Η Ντόρλαντ διηγείται στο εκτενές άρθρο της ότι αποφάσισε να χαρίσει ένα νεφρό της σε άγνωστο ασθενή και έγραψε γράμμα στον άνθρωπο αυτόν μέσω ομάδας στο Facebook. Παρότι πολλοί την επαίνεσαν για την απόφασή της, η Λάρσον, με την οποία η Ντόρλαντ είχε γνωρισθεί πριν από οκτώ χρόνια, δεν επικοινώνησε μαζί της. Η Λάρσον όμως αντέγραψε εδάφια από την επιστολή της δότριας φίλης της στο Facebook και τα δημοσίευσε σε διήγημά της.

Δύο πρώην φίλες συγγραφείς στα δικαστήρια για λογοκλοπή, με αφορμή γράμμα στο Facebook για τη δωρεά νεφρού σε άγνωστο παραλήπτη.

Η Ντόρλαντ κατέθεσε αγωγή κατά της Λάρσον για λογοκλοπή και παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ η Λάρσον κατηγορεί την πρώην φίλη της για συκοφαντία, απειλή και εξύβριση. Η υπόθεση πήρε πρόσφατα νέα τροπή μετά τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων μεταξύ της Λάρσον και των φίλων της, στα οποία συζητούν τη δωρεά νεφρού από την Ντόρλαντ. «Εχω τελειώσει με την ιστορία του νεφρού, αλλά φοβάμαι να τη στείλω γιατί έχω αντιγράψει κομμάτια από το γράμμα της Ντον στο Facebook. Προσπάθησα να το αλλάξω, αλλά δεν τα κατάφερα. Το γράμμα ήταν τόσο καλό!».

Μεταξύ των υποστηρικτών της Λάρσον συγκαταλέγεται και η συγγραφέας Σάρλοτ Νου, η οποία λέει: «Η κατάσταση είναι μπλεγμένη, αλλά δεν μπορώ να στηρίξω την Ντόρλαντ. Αυτή ήταν που πρότεινε στους Times να γράψουν την ιστορία, παρότι γνώριζε ότι η εικόνα της δεν θα ήταν θετική. Ο δημοσιογράφος μετέφερε την αλήθεια. Οσο για τα μηνύματα, οι φίλοι έχουν δικαίωμα να μιλούν ειλικρινά μεταξύ τους και τα μηνύματά τους αυτά να μην καταλήγουν στο δικαστήριο».

Αλλοι υποστηρικτές της Λάρσον διατείνονται ότι η Ντόρλαντ αναζητούσε «επιβεβαίωση»για την καλή της πράξη να δωρίσει το νεφρό της. «Ολα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν το Πρόσωπο Ενα δεν αναζητούσε επαίνους για τη δωρεά νεφρού. Η πράξη σου ήταν καλή! Μείνε με αυτό και κάτσε τώρα ήσυχη!» έγραψε χρήστης του Twitter. Ορισμένοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Ντόρλαντ, όπως αυτός ο χρήστης κοινωνικών δικτύων: «Η ιστορία αυτή μου προκαλεί θλίψη. Μια δράκα, μια κλίκα μοχθηρών συγγραφέων ειρωνεύονταν μια συναισθηματικά ευάλωτη δωρήτρια οργάνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή