ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Merck ζητεί έγκριση για το χάπι κατά του κορωνοϊού

Η φαρμακοβιομηχανία Merck ζήτησε από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εγκρίνουν το χάπι της κατά του κορωνοϊού

ipa-i-merck-zitei-egkrisi-gia-to-chapi-kata-toy-koronoioy-561533644

Αίτηση χορήγησης επείγουσας άδειας για το χάπι της κατά του κορωνοϊού υπέβαλε η φαρμακοβιομηχανία Merck στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA).

Εφόσον εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων -μια απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί σε λίγες εβδομάδες- αυτό θα ήταν το πρώτο αντιιικό σκεύασμα για την ασθένεια το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

Όλες οι άλλες θεραπείες που υποστηρίζονται από τον FDA κατά της νόσου, απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ηλίας Μόσιαλος: Περιμένοντας την απόφαση του FDA για το Molnupiravir

Βάσει στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το πειραματικό αντιικό φάρμακο Molnupiravir που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck & Co μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας όσων κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν σοβαρή COVID-19.

«Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο που χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της COVID-19», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ειδικεύεται στις νεοεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη γαλλική έρευνα για τα εμβόλια – Αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσησης

«Αυτό θα αλλάξει τον διάλογο σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της COVID-19», ανέφερε από την πλευρά του ο CEO της Merck, Ρόμπερτ Ντέιβις, μιλώντας στο Reuters.

Στη μελέτη για το εν λόγω φάρμακο, συμμετείχαν ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID ήπιας ή μέτριας μορφής, οι οποίοι είχαν συμπτώματα που δεν διήρκεσαν παραπάνω από πέντε ημέρες. Σε όλους τους ασθενείς, υπήρχε τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου που συνδεόταν με την αντίδραση του οργανισμού τους στη νόσο, όπως η παχυσαρκία ή το γήρας.

Σύμφωνα με τη Merck, από τη μέχρι στιγμής αλληλουχία του ιού, φαίνεται πως το Molnupiravir είναι αποτελεσματικό απέναντι σε όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της άκρως μεταδοτικής Δέλτα, η οποία βρίσκεται πίσω από την πιο πρόσφατη έξαρση νοσηλειών και θανάτων παγκοσμίως.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία αναμένει να έχει ολοκληρώσει την παραγωγή 10 εκατ. δόσεων του φαρμάκου μέχρι το τέλος του 2021.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις