ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο

archizei-i-pagkosmia-desmeysi-gia-to-methanio-561534766

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο εγκαινίασαν επισήμως χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι. Η ευρωαμερικανική πρωτοβουλία αφορά τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που θα δρομολογηθεί στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) τον ερχόμενο μήνα.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, 24 επιπλέον χώρες (πέραν των επτά που είχαν δηλώσει στήριξη από τον περασμένο μήνα) προσχώρησαν στην πρωτοβουλία. Με βάση τα νεότερα δεδομένα, εννέα από τις 20 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές μεθανίου έχουν πλέον υιοθετήσει τη δέσμευση, καλύπτοντας το 30% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών. Επίσης, περισσότερες από 20 φιλανθρωπικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν χρηματοδότηση άνω των 200 εκατ. δολαρίων για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου.

Την εγκαινίασαν ο Φρανς Τίμερμανς και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

Οι χώρες που θα προσχωρούν στην Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο αναλαμβάνουν να πετύχουν έως το 2030 τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 30% σε σχέση με τo 2020. Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 0,2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.  

Το μεθάνιο είναι ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, ευθύνεται για το μισό της καθαρής αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη (κατά 1 βαθμό Κελσίου) σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Στις κυριότερες πηγές εκπομπών μεθανίου περιλαμβάνονται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο γαιάνθρακας, η γεωργία και οι χώροι υγειονομικής ταφής. Οι μεγαλύτερες προοπτικές στοχευμένης μείωσης των εκπομπών έως το 2030 αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Ο περιορισμός του μεθανίου συνεπάγεται βελτίωση της δημόσιας υγείας (αν επιτευχθεί ο στόχος μπορεί να αποτρέψει 200.000 πρόωρους θανάτους) και της γεωργικής παραγωγικότητας.

Εντός του έτους, η Επιτροπή θα προτείνει νομοθεσία για τη μέτρηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση των εκπομπών μεθανίου.