H περίοδος αποτρεπτική για την άθληση

H περίοδος αποτρεπτική για την άθληση

H έμμηνος ρύση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η αίσθηση ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω τους συνιστούν τους βασικούς παράγοντες που αποτρέπουν περίπου το 30% των κοριτσιών στην Αγγλία από το να απολαύσουν πραγματικά την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έμμηνος ρύση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η αίσθηση ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω τους συνιστούν τους βασικούς παράγοντες που αποτρέπουν περίπου το 30% των κοριτσιών στην Αγγλία από το να απολαύσουν πραγματικά την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του «Ιδρύματος για τον Αθλητισμό στους Νέους» στην οποία συμμετείχαν 27.867 κορίτσια σχολικής ηλικίας, που  αποκάλυψαν τις ανησυχίες τους όσον αφορά το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Αποτελέσματα έρευνας

Η Lego θα σταματήσει την κατασκευή παιχνιδιών που παραπέμπουν σε φυλοσύνδετα στερεότυπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, η βασική ανησυχία των κοριτσιών που αθλούνται, στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, είναι η έμμηνος ρύση. Το 37% των κοριτσιών απάντησε ότι η περίοδός τους τα απέτρεψε την τελευταία χρονιά από τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και γυμναστική. Τη χρονιά 2018-2019 το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 27%.

Εκτός της εμμήνου ρύσεως, το 33% των κοριτσιών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι αποτρεπτικός παράγοντας για την άθληση είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση (30% το 2018-2019), ενώ ακόμα ένα 33% δήλωσε ότι η ύπαρξη θεατών, που τις κοιτούν να γυμνάζονται, τις εμποδίζει από το να απολαύσουν τη γυμναστική (27% το 2018-2019).

Παράλληλα, ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη των στερεοτύπων του φύλου έκανε η δανέζικη βιομηχανία παιχνιδιών Lego. Δίνοντας στη δημοσιότητα την παγκόσμια έρευνα για τις συμπεριφορές στο παιχνίδι και το επαγγελματικό μέλλον ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την κατασκευή παιχνιδιών που παραπέμπουν σε φυλοσύνδετα στερεότυπα. Η έρευνα έδειξε ότι τα κορίτσια που παίζουν με ευρύ φάσμα παιχνιδιών αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ αντίθετα τα αγόρια που επιζητούν να παίξουν με παιχνίδια που χαρακτηρίζονται «κοριτσίστικα»αντιμετωπίζονται αρνητικά. Ειδικότερα, το 71% των αγοριών δήλωσαν ότι φοβούνται πως «θα τα χλευάσουν»αν παίζουν με κοριτσίστικα παιχνίδια· φόβος που διακατέχει και τους γονείς τους. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 7.000 γονείς και παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών από την Κίνα, την Τσεχία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η Lego έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή