Κρατικά μυστικά μέσα σε σάντουιτς

Κρατικά μυστικά μέσα σε σάντουιτς

Κατηγορίες για κατασκοπεία σε ζευγάρι Αμερικανών που έπεσε πάνω στο FBI

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για απόπειρα κατασκοπείας συνελήφθη απόστρατος ανθυποπλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, ειδικευμένος στους πυρηνικούς αντιδραστήρες υποβρυχίων. Πράκτορες του FBI συνέλαβαν τον Τζόναθαν Τόουμπι και τη σύζυγό του, Νταϊάνα, το Σάββατο για παραβίαση της νομοθεσίας ατομικής ενέργειας και κατασκοπεία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι το ζευγάρι διοχέτευσε ευαίσθητα κρατικά μυστικά σε πράκτορες του FBI, οι οποίοι εμφανίζονταν ως στελέχη ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η δράση των Τόουμπι διήρκεσε σχεδόν δέκα μήνες.

Ο συλληφθείς διέθετε διαβάθμιση ασφαλείας και είχε πρόσβαση σε απόρρητο υλικό. Ο 42χρονος απόστρατος ανθυποπλοίαρχος και η 45χρονη σύζυγός του «πούλησαν σχέδια πυρηνοκίνητων πλοίων σε άτομα που πίστευαν ότι εκπροσωπούν ξένη δύναμη» αναφέρει το κατηγορητήριο, που αποφεύγει να κατονομάσει τη Ρωσία. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Τόουμπι είχε λάβει τιμητικές διακρίσεις πριν από την αποστρατεία του το 2020.

Το FBI είχε πληροφορηθεί τις προσπάθειες του Τόουμπι να έλθει σε επαφή με πράκτορα ξένης χώρας μετά την αποστρατεία του, έχοντας ενημερωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2020 ο Τόουμπι έστειλε, μέσω ταχυδρομείου, δέμα που περιείχε διαβαθμισμένο υλικό «σε αντιπροσωπεία ξένης κρατικής οντότητας» και οδηγίες για την καταβολή αμοιβής για τις πληροφορίες αυτές. Το FBI εντόπισε το δέμα και το δέσμευσε. «Το δέμα περιείχε έγγραφα του πολεμικού ναυτικού, γράμμα με οδηγίες και κάρτα μνήμης με σαφείς οδηγίες επικοινωνίας μέσω κρυπτογραφημένης πλατφόρμας μηνυμάτων» αναφέρει η έκθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Στην επιστολή του στη γλώσσα της «ξένης δύναμης»προφανώς τα ρωσικά), ο Τόουμπι γράφει: «Ζητώ συγγνώμη για την κακή μετάφραση στη γλώσσα σας. Σας παρακαλώ να προωθήσετε την επιστολή αυτή στη στρατιωτική σας αντικατασκοπεία. Εκτιμώ ότι οι πληροφορίες αυτές θα έχουν μεγάλη αξία για το έθνος σας. Δεν πρόκειται για φάρσα».

Φέρεται να αποπειράθηκαν να έλθουν σε επαφή με Ρώσους πράκτορες για να πουλήσουν σχέδια πυρηνικών υποβρυχίων.

Για διάστημα πολλών μηνών, το FBI (παριστάνοντας τους πράκτορες «ξένης δύναμης» επικοινωνούσε με τον Τόουμπι μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων sms. Οι Αμερικανοί πράκτορες πρότειναν συνάντηση, αλλά ο Τόουμπι αρνήθηκε επιμένοντας ότι επιθυμούσε πρώτα μία προκαταβολή για τις υπηρεσίες του σε κρυπτονόμισμα ως δείγμα καλής θέλησης. «Μια μεταφορά 100.000 δολαρίων θα ήταν αρκετή για να πεισθώ ότι δεν είστε ένας κακοπροαίρετος τρίτος, που επιδιώκει να με βλάψει» έγραψε ο Τόουμπι.

Υστερα από αρκετή επιμονή από μέρους του FBI –και την καταβολή 100.000 δολαρίων σε κρυπτονόμισμα στις 8 Ιουνίου–ο Τόουμπι πείστηκε να αφήσει σε προκαθορισμένο σημείο στη Δυτική Βιρτζίνια φάκελο με απόρρητα στοιχεία για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες αμερικανικών επιθετικών υποβρυχίων. Η σύζυγος του Τόουμπι ανέλαβε ρόλο «τσιλιαδόρου» ενόσω ο επίδοξος κατάσκοπος έκρυβε τον φάκελο με τα έγγραφα σε δάσος.

Το FBI αναφέρει στην έκθεσή του ότι ο Τόουμπι παρέδωσε κάρτα μνήμης με 16 gigabyte δεδομένων «τυλιγμένη σε πλαστικό και τοποθετημένη στο εσωτερικό σάντουιτς με φιστικοβούτυρο» Η κάρτα περιείχε «ευαίσθητα αμυντικά σχέδια, παραμέτρους λειτουργίας και τεχνικά χαρακτηριστικά αντιδραστήρων υποβρυχίων κατηγορίας Βιρτζίνια»

Ο Τόουμπι πραγματοποίησε μία ακόμη «παράδοση»στις 28 Αυγούστου, κρύβοντας αυτήν τη φορά την κάρτα μνήμης σε συσκευασία τσίχλας. Αφού το FBI κατέθεσε το ποσόν των 70.000 δολαρίων σε κρυπτονόμισμα, ο Τόουμπι έστειλε μέσω μηνύματος τον κωδικό πρόσβασης στην κάρτα μνήμης, που περιείχε νέα στοιχεία για τα υποβρύχια Βιρτζίνια.

Παρότι το ζευγάρι δεν επικοινώνησε ποτέ με ξένους πράκτορες, οι κατηγορίες διακίνησης διαβαθμισμένου υλικού που τους βαρύνουν επισύρουν βαρύτατες ποινές κάθειρξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή