Europol: Απάτη 15 εκατ. ευρώ σε βάρος επενδυτών αποκάλυψαν οι αρχές σε 5 χώρες

Europol: Απάτη 15 εκατ. ευρώ σε βάρος επενδυτών αποκάλυψαν οι αρχές σε 5 χώρες

Συλλήψεις, κατασχέσεις και ανακρίσεις σε Κύπρο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ολλανδία και Ουκρανία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάτη συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψαν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές σε Κύπρο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ολλανδία και Ουκρανία που εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση στις χώρες αυτές. Η σπείρα είχε οργανώσει ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης επενδύσεων που έδρασε από τον Μάιο του 2019 έως τον περασμένο μήνα.

Οι ευρωπαϊκές αστυνομικές και δικαστικές αρχές Europol και Eurojust συντόνισαν τις ενέργειες των εθνικών υπηρεσιών που οδήγησαν σε έρευνα σε ία κατοικία στην Κύπρο, πέντε στη Βουλγαρία και δύο στην Ουκρανία, στην ανάκριση 17 ατόμων στη Βουλγαρία αλλά και κάποιον στόχο «υψηλής αξίας» που συνελήφθη στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσε η Europol.

Επιπλέον στη συντονισμένη επιχείρηση, που όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Europol έλαβε χώρα στις 6 Οκτωβρίου, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και εφεδρικές βάσεις δεδομένων, ενώ κατασχέθηκαν και τραπεζικοί λογαριασμοί.

Το κύκλωμα φέρεται να δρούσε στη Γερμανία, προσφέροντας σε επενδυτές τα απαγορευμένα binary options (δυαδικά δικαιώματα), δηλαδή την πλέον κερδοσκοπική μορφή επένδυσης που δεν απέχει πολύ από τα αθλητικά στοιχήματα.

Χρησιμοποιούσε πάνω από 250 διευθύνσεις στο Ίντερνετ, είχε έδρα στην Ουκρανία αλλά λειτουργούσε δύο τηλεφωνικά κέντρα στη Βουλγαρία, αν και η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι από τους 100 εργαζόμενους εκεί αγνοούσαν ότι η εταιρία για την οποία δούλευαν ήταν υπεύθυνη για απάτη.

Η Europol δημοσίευσε και οπτικό υλικό από τη διαδικασία ερευνών και προσαγωγής υπόπτων στη Βουλγαρία.

Οι ύποπτοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν διαφημίσεις μέσω Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσουν ανυποψίαστους (ή σχετικά… υποψιασμένους) υποψήφιους επενδυτές ώστε να τους πείσουν ως δήθεν οικονομικοί σύμβουλοι για την τοποθέτηση χρημάτων σε αμφιβόλου ποιότητας επενδύσεις. Ωστόσο οι πελάτες δε λάμβαναν ποτέ τα χρήματα που είχαν επενδύσει, πόσο μάλλον τα δήθεν κέρδη τους.

Η έρευνα έχει ως τώρα οδηγήσει σε 246 διώξεις σε 15 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή