Θάλασσα Μαρμαρά: Εμφανίστηκε εκ νέου η βλέννα – Ανησυχία για το Βόρειο Αιγαίο

Θάλασσα Μαρμαρά: Εμφανίστηκε εκ νέου η βλέννα – Ανησυχία για το Βόρειο Αιγαίο

Η επανεμφάνιση του φαινομένου αποδίδεται στο χαμηλό επίπεδο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων στην Τουρκία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι περιβαλλοντικές συνθήκες την άνοιξη και το καλοκαίρι ευνοήσουν την ανάπτυξη και την επέκταση της, η θαλάσσια βλέννα θα μετακινηθεί προς το Βόρειο Αιγαίο, προειδοποίησε καθηγητής Ωκεανογραφίας, Γιώργος Συλαίος, με φόντο την επανεμφάνιση του φαινομένου στη θάλασσα του Μαρμαρμά.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Θάλασσα Μαρμαρά: Μελετώντας από κοντά τη «θαλάσσια βλέννα» (εικόνες)

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο καθηγητής Ωκεανογραφίας ανέφερε ότι τα σημάδια είναι ανησυχητικά, δεδομένου ότι η βλέννα εμφανίστηκε σε μεγαλύτερη έκταση στη θάλασσα του Μαρμαρά από τον Οκτώβριο, ένα μήνα νωρίτερα σε σύγκριση με πέρσι.

Ο κ. Συλαίος τόνισε ότι η επανεμφάνιση του φαινομένου αποδίδεται στο χαμηλό επίπεδο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων στην Τουρκία.

Όπως είπε, υπάρχουν υγρά απόβλητα τα οποία προκύπτουν από την αστική δραστηριότητα μέσω των οικισμών που είναι κατά 80% ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ παράλληλα υπάρχουν βιομηχανικά απόβλητα τα οποία είναι σχεδόν 100% ανεπεξέργαστα και πέφτουν στους χειμάρρους και από εκεί στη θάλασσα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχουν απόβλητα τα οποία προκύπτουν από τις αγροτικές καλλιέργειες.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η κλιματική κρίση οδηγεί σε «ασφυξία» τη Μεσόγειο

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι η πρώτη αναφορά για τοξική βλέννα στην περιοχή κατεγράφη το 1997, ενώ τόνισε πως η κίνηση των ρευμάτων ευνοεί τη μεταφορά και στάθηκε στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για διαχείριση των υγρών αποβλήτων στην Τουρκία.

Όπως είπε, η θάλασσα του Μαρμαρά είναι μια κλειστή περιοχή με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, βιομηχανικές και αγροτικές δραστηριότητες και πολλά σκάφη. Αυτό το μείγμα, όπως εξήγησε, έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση του φαινομένου.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή