Εμβολιασμοί: Μεγάλο το χάσμα σε ποσοστά ανοσίας και κρουσμάτων μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην Ε.Ε.

Εμβολιασμοί: Μεγάλο το χάσμα σε ποσοστά ανοσίας και κρουσμάτων μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην Ε.Ε.

Τεράστια η διαφορά σε ποσοστά ανοσίας και κρουσμάτων μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην Ε.Ε.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στη Δυτική Ευρώπη, με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού μεταφράζονται σε χαμηλά νούμερα κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό, στην Κεντρική και (κυρίως) Ανατολική Ευρώπη, οι δείκτες ανοσίας στον πληθυσμό παραμένουν σε ανεπαρκές επίπεδο.

Τα στοιχεία όπως συλλέγονται και δημοσιεύονται από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και την ιστοσελίδα Our World in Data δείχνουν σαφέστατη σχέση ανάμεσα στους εμβολιασμούς και τον περιορισμό της πανδημίας, με τα συστήματα υγείας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν χαμηλά ποσοστά χορήγησης εμβολίων να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση.

Η Βρετανία αποτελεί εξαίρεση, καθώς ενώ αρχικά είχε την πρωτοπορία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στους εμβολιασμούς, πλέον την έχουν προσπεράσει αρκετές δυτικοευρωπαϊκές χώρες, έχει άρει όλους τους περιορισμούς και πλέον έχει αντίστοιχους ρυθμούς μολύνσεων με εκείνους στην άλλη πλευρά της ηπείρου.

Η καλπάζουσα μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει στα ύψη το εβδομαδιαίο ποσοστό μολύνσεων στις χώρες της Βαλτικής, με 771 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων στη Λιθουανία, 737 στη Λετονία και 675 στην Εσθονία, με… σφήνα ανάμεσά τους τη Ρουμανία με 678, το τελευταίο 15ήμερο.

Οι χώρες αυτές, μαζί με τη Βουλγαρία, υφίστανται και το υψηλότερο εβδομαδιαίο ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό, με τη Ρουμανία στους 14 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τη Βουλγαρία στους 13, και ακολουθούν Λιθουανία με 9, Λετονία με 5 και Εσθονία με 3. Την ίδια ώρα στη Δυτική Ευρώπη τα ποσοστά είναι πολύ διαφορετικά, με τα κρούσματα σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Γαλλία 10 φορές πιο χαμηλά, ενώ το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 0,9 ανά εκατομμύριο.

Εμβολιασμοί: Μεγάλο το χάσμα σε ποσοστά ανοσίας και κρουσμάτων μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην Ε.Ε.-1
Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς καταδεικνύουν μεγάλη διαφορά στα εβδομαδιαία κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού μεταξύ Δύσης και Ανατολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (φωτ.: Twitter).

Η διαφορά στα ποσοστά εμβολιασμού είναι τεράστια μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης: Στη Βουλγαρία – από την οποία μπαινοβγαίνουν συνεχώς πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα – το ποσοστό πλήρους εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι μόλις στο 20% και στη Ρουμανία στο 29%, με διαφορά τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Λετονία έχει 48% και η Εσθονία 43%.

Αντιθέτως, η Γαλλία έχει πάνω από 66%, η Ιταλία ξεπέρασε το 68%, η Ισπανία φθάνει στο 79% και η Πορτογαλία αγγίζει το 86%.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή