Ε.Ε. και ΗΠΑ συνομιλούν με τους Ταλιμπάν

Ε.Ε. και ΗΠΑ συνομιλούν με τους Ταλιμπάν

Συνομιλίες με μέλη των Ταλιμπάν που στελεχώνουν τη μεταβατική κυβέρνηση είχαν χθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης –μεταξύ των οποίων και ο ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν– και των ΗΠΑ στην Ντόχα του Κατάρ.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνομιλίες με μέλη των Ταλιμπάν που στελεχώνουν τη μεταβατική κυβέρνηση είχαν χθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης –μεταξύ των οποίων και ο ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν–και των ΗΠΑ στην Ντόχα του Κατάρ. Μεταξύ των ζητημάτων που έθεσαν οι δυτικοί αξιωματούχοι ήταν οι προοπτικές για μια κυβέρνηση ευρύτερης εκπροσώπησης στο Αφγανιστάν, η δυνατότητα των Αφγανών που το επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα, η πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη συνδρομής, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αποτροπή της δραστηριοποίησης τρομοκρατικών και βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων στα εδάφη της χώρας.

Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του G20 για το Αφγανιστάν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας 1 δισ. ευρώ.

Η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ναμπίλα Νασράλι, απαντώντας σε ερώτηση, στην τακτική ενημέρωση χθες, μίλησε για «άτυπη συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο» που «δεν αποτελεί αναγνώριση της μεταβατικής κυβέρνησης».

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής του G20 για το Αφγανιστάν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ. Η πρόεδρος της Κομισιόν σε tweet πριν από τη συνάντηση είπε ότι «οι όροι μας για να εμπλακούμε με τις αφγανικές Αρχές είναι σαφείς, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά «οι Αφγανοί δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα των ενεργειών των Ταλιμπάν». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια μείζονα ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση» τόνισε σε δήλωσή της η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Αρμόδιος αξιωματούχος –τον οποίον επικαλέστηκε το Reuters–ανέφερε ότι «η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επείγουσα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, ειδικά γυναίκες και παιδιά, καθώς φτάνει ο χειμώνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή