Γαλλία: Βιομηχανική επανεκκίνηση με 30 δισ. ευρώ

Γαλλία: Βιομηχανική επανεκκίνηση με 30 δισ. ευρώ

Φιλόδοξο σχέδιο επανεκκίνησης της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία, με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια, αλλά και στις εναλλακτικές πηγές, παρουσίασε ο πρόεδρος Μακρόν.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Φιλόδοξο σχέδιο επανεκκίνησης της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία, με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια, αλλά και στις εναλλακτικές πηγές, παρουσίασε ο πρόεδρος Μακρόν. «Πρέπει να δώσουμε ταυτόχρονα τη μάχη της καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης» είπε χθες ο Μακρόν μιλώντας σε Γάλλους βιομηχάνους και νέους επιχειρηματίες, καθώς ανακοίνωνε το σχέδιό του για «βιομηχανική επανεκκίνηση» με συνολικό κόστος 30 δισ. ευρώ.

Στη βαρυσήμαντη ομιλία του, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε ορισμένους από τους στόχους του σχεδίου του. Η Γαλλία θα κατασκευάσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο, αεροσκάφος χαμηλών εκπομπών καυσαερίου, θα δώσει νέα έμφαση στην κατασκευή μπαταριών νέας γενιάς, θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει μικρό συναρμολογούμενο πυρηνικό αντιδραστήρα, καθώς και δύο γιγαντιαίων διαστάσεων εργοστάσια για την παραγωγή υδρογόνου, θεωρούμενου ως «πράσινου καυσίμου»του μέλλοντος. Ο πρόεδρος υπογράμμισε την πρόθεσή του τα έργα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Γαλλία θα είναι έτοιμη τότε να στρέψει την παραγωγή της αποκλειστικά στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Το μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχέδιο του Μακρόν, που φέρει την ονομασία «Γαλλία 2030» προσφέρει ειδική προνομιακή θέση σε μικρές, ευκίνητες νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, προκειμένου να αποκτήσουν σημαίνοντα ρόλο στο βιομηχανικό μέλλον της Γαλλίας, από κοινού με τους ιστορικούς βιομηχανικούς γίγαντες.

Επισημαίνοντας το φαινόμενο των ελλείψεων προστατευτικών μασκών τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι ο κορωνοϊός έφερε στο φως παθογένειες της γαλλικής οικονομίας, καλώντας τον επιχειρηματικό και βιομηχανικό κλάδο να ενισχύσει την καινοτομία και την παραγωγή στο εσωτερικό της χώρας. «Πρέπει να οικοδομήσουμε εκ νέου το πλαίσιο που εγγυάται την παραγωγική αυτονομία της Γαλλίας και όλης της Ευρώπης. Ο νικητής τα κερδίζει όλα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, καταλήγοντας ότι η καινοτομία θα αποτελέσει το «κλειδί»για την παγκόσμια οικονομική πρωτοκαθεδρία και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες.

Στόχος του Μακρόν, η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας και των νέων πράσινων τεχνολογιών.

Επένδυση σε ημιαγωγούς

Στόχος του προεδρικού προγράμματος είναι επίσης οι επενδύσεις στην παραγωγή ημιαγωγών, η έλλειψη των οποίων προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση αγαθών υψηλής τεχνολογίας και αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, ενώ μίλησε και για την ανάγκη τόνωσης του τομέα της ιατρικής έρευνας στη Γαλλία και ειδικότερα της βιοϊατρικής.

Τα 30 δισ. ευρώ που δεσμεύθηκε να επενδύσει ο Μακρόν θα συνοδευθούν από τα 100 δισ. του περυσινού προγράμματος οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων μετά την πανδημία, μεγάλο μέρος των οποίων αξιοποιήθηκε για την προώθηση «πράσινων ενεργειακών πρωτοβουλιών»

Τα σχέδια του προέδρου επέκρινε η αντιπολίτευση, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, ο απερχόμενος πρόεδρος δεσμεύει κρατικό χρήμα με υποσχέσεις που θα επιβαρύνουν τον διάδοχό του» είπε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν. Από τη μεριά της, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace χαρακτήρισε τα προεδρικά σχέδια «φεστιβάλ εσφαλμένων λύσεων, που οδηγούν σε αναβολή της επιβεβλημένης ενεργειακής μετάβασης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή