Προσφυγικό: Πολωνικό τείχος στα σύνορα με Λευκορωσία

Προσφυγικό: Πολωνικό τείχος στα σύνορα με Λευκορωσία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός προσφύγων που φθάνουν στη Γερμανία μέσω Πολωνίας και Λευκορωσίας, εξέλιξη που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποδίδουν σε εσκεμμένους χειρισμούς του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, 4.300 πρόσφυγες από το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράν πέρασαν τα γερμανικά σύνορα από την Πολωνία, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Περισσότερο ενδιαφέρον από τον ίδιο τον αριθμό, 4.300, παρουσιάζει η κατανομή του μέσα στον χρόνο. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο οι αφίξεις ήταν 26, τον Αύγουστο ήταν 474, τον Σεπτέμβριο 1.914 και τις πρώτες 11 ημέρες του Οκτωβρίου 1.934. Εχουν υπάρξει δε αναφορές για αρκετούς νεκρούς στην προσπάθεια διάσχισης της ελώδους συνοριακής περιοχής ανάμεσα στη Λευκορωσία και στην Πολωνία, ενώ στην περιοχή αυτή η Πολωνία έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει συνοριακό τείχος.

Απάντηση στις κυρώσεις

«Υβριδικό πόλεμο» κατά της Ε.Ε. από τον Λουκασένκο βλέπει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οι περισσότεροι νεοαφιχθέντες φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, τα οποία έχουν χωρητικότητα 3.500 ατόμων, ενώ με την προσθήκη σκηνών μπορούν να ανέλθουν σε 5.000 άτομα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενθαρρύνει τις αφίξεις στη χώρα του με τουριστική βίζα, επιτρέποντας εν συνεχεία τη διάσχιση των συνόρων προς την Πολωνία, σε ένα είδος «υβριδικού πολέμου»απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται, ενδεχομένως, για την απάντηση του Λουκασένκο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του μετά τις παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριουζ Καμίνσκι, είπε ότι η κατασκευή φράχτη στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία είναι απαραίτητη, γιατί οι διασχίσεις συνεχίζονται παρά την αύξηση των περιπολιών και την ενίσχυση των δυνάμεων που περιπολούν στα σύνορα.  Το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση του φράχτη με 1,6 δισεκατομμύριο πολωνικά ζλότι (350 εκατομμύρια ευρώ) κατατέθηκε προς συζήτηση χθες στην πολωνική Βουλή. Η τοποθέτηση συρματοπλέγματος έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο, ενώ το νέο τείχος θα είναι εξοπλισμένο με κάμερες και ανιχνευτές κίνησης. Οι απόπειρες διάσχισης συνεχίζονται παρά τις καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείριση όσων συλλαμβάνονται από τις πολωνικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή