Διεθνής δράση κατά του αντισημιτισμού

Διεθνής δράση κατά του αντισημιτισμού

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Την επικίνδυνη άνοδο του αντισημιτισμού στον κόσμο αναμένεται να διαπιστώσει συνέδριο στη Σουηδία, με τους συμμετέχοντες να δίνουν έμφαση στη συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο φαινόμενο. «Η άνοδος του αντισημιτισμού ευνοήθηκε από τα νέα μέσα. Τα μέσα ενημέρωσης, από την πλευρά τους, συνδαυλίζουν το μίσος και αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε ο Ισραηλινός υπουργός Θεμάτων Διασποράς Ναχμάν Σάι, φθάνοντας στο Μάλμο για το συνέδριο.

Συνέδριο στη Σουηδία

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ αποκάλεσε την κατάσταση «ιδιαίτερα ανησυχητική» αναφερόμενος στις πρόσφατες αντισημιτικές επιθέσεις στη Γερμανία. «Η μνήμη δεν επαρκεί. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η σιωπή είναι συνενοχή. Η Ε.Ε. πρέπει να ηγηθεί στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού» είπε ο κ. Ροτ. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 1 εκατ. δολ. για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Σάλος στη Γερμανία από την ταφή ναζί σε τάφο Εβραίου μουσικολόγου.

Οι πρόεδροι Ισραήλ και Γαλλίας, Χέρτσογκ και Μακρόν, έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης. Μόνο η Φινλανδία, η Λετονία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους τους, ενώ Ουκρανία, Αλβανία και Εσθονία έστειλαν τους πρωθυπουργούς τους στο συνέδριο.

Στο μεταξύ, σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά την απόφαση κοιμητηρίου έξω από το Βερολίνο να θάψει την τέφρα διαβόητου ναζί δίπλα στη σορό επιφανούς Εβραίου μουσικολόγου.

Την περασμένη Παρασκευή, φίλοι και ιδεολογικοί συνοδοιπόροι του ναζί και αρνητή του Ολοκαυτώματος Χένρι Χάφενμαγερ παραβρέθηκαν στην ταφή της τέφρας του σε νεκροταφείο του Βραδεμβούργου, έξω από το Βερολίνο. Η τέφρα του ναζί ετάφη, όμως, στον τάφο όπου βρίσκεται θαμμένος ο Εβραίος μουσικολόγος Μαξ Φριντλάντερ, που πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 1934. Οι τάφοι στη Γερμανία περνούν στην κατοχή των δημοτικών αρχών εφόσον δεν υπάρχουν συγγενείς του εκλιπόντος. Ο τάφος του Φριντλάντερ, όμως, είχε ήδη κηρυχθεί διατηρητέος.

«Πρόκειται για τραγικό σφάλμα που σοκάρει εξαιτίας της ιστορίας μας. Πρέπει να δούμε αμέσως τι θα κάνουμε» είπε ο επίσκοπος Στέμπλαϊν της τοπικής ενορίας. Ο επίτροπος αντισημιτικών υποθέσεων του κρατιδίου του Βερολίνου, Σάμουελ Ζάλτσμπορν, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μήνυση για προσβολή νεκρού, προσβολή της μνήμης του και εξώθηση σε πράξεις μίσους. Κατά τη διάρκεια της ταφής του ναζί, η επιτύμβια στήλη του Φριντλάντερ είχε καλυφθεί με μαύρο πανί, που εμφάνιζε το όνομα του Χάφενμαγερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή