Ε.Ε.: Στο Pegasus Project το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia 2021

Ε.Ε.: Στο Pegasus Project το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia 2021

Περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από τις 27 χώρες της ΕΕ υπέβαλαν τις δημοσιογραφικές τους έρευνες στην κριτική επιτροπή του βραβείου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Pegasus Project απονέμεται το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο.

Την τελετή απονομής του βραβείου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άνοιξε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέβαλαν τις δημοσιογραφικές τους έρευνες στην κριτική επιτροπή του βραβείου.

Εκ μέρους της 29μελούς κριτικής επιτροπής, ο ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ‘Αντονι Μπελάνγκερ, παρέδωσε το χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ στους εκπροσώπους του δικτύου, τους Σαντρίν Ριγκό και Λόρεντ Ρίτσαρντ.

Το δίκτυο Forbidden Stories είναι μια συλλογικότητα δημοσιογράφων που αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τις έρευνες συναδέλφων τους που έχουν δολοφονηθεί, βρίσκονται στη φυλακή ή δέχονται απειλές.

Από την ίδρυσή του το 2017, το δίκτυο Forbidden Stories και οι συνεργάτες του συνέχισαν τόσο το έργο της Daphne Caruana Galizia, όσο και το έργο άλλων δημοσιογράφων που πλήρωσαν με τη ζωή τους τις έρευνες που διεξήγαγαν για υποθέσεις που αφορούσαν π.χ. περιβαλλοντικά εγκλήματα ή τη δράση των μεξικανικών καρτέλ.

Με περισσότερους από 30 ειδησεογραφικούς οργανισμούς και σχεδόν 100 δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο, το Forbidden Stories είναι ένα δίκτυο που πιστεύει ακράδαντα στην αξία της συνεργατικής δημοσιογραφίας. Για το έργο του, το Forbidden Stories έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου και το Βραβείο George Polk.

Το Βραβείο Daphne Caruana Galizia θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με απόφαση του

προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τιμήν της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου και blogger Ντάφνε Γκαρουάνα Γκαλίτσια, γνωστής για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς, που δολοφονήθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2017.

Το βραβείο απονέμεται σε δημοσιογραφικές έρευνες που προωθούν ή υπερασπίζονται

τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η

ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά.

Υποψηφιότητα μπορούσαν να θέσουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Δεκτές έγιναν δημοσιογραφικές έρευνες που έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί σε μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί η σημασία της επαγγελματικής δημοσιογραφίας για τη διασφάλιση της ελευθερίας, της ισότητας και των ευκαιριών.

Στην ανεξάρτητη κριτική επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων της Ευρώπης.

Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 20.000 ευρώ που το συνοδεύει αποτελούν δείγματα της έμπρακτης στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ερευνητική δημοσιογραφία και της μεγάλης σημασίας που αποδίδει στην ελευθερία του Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή