Σε δίκη Αιγύπτιοι αξιωματούχοι για τον Τζούλιο Ρετζένι

Σε δίκη Αιγύπτιοι αξιωματούχοι για τον Τζούλιο Ρετζένι

Η υπόθεση της δολοφονίας και του άγριου βασανισμού του Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι από το αιγυπτιακό καθεστώς έφθασε στην αίθουσα του δικαστηρίου χθες, πεντέμισι χρόνια μετά το φρικτό τέλος του νεαρού Ιταλού.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η υπόθεση της δολοφονίας και του άγριου βασανισμού του Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι από το αιγυπτιακό καθεστώς έφθασε στην αίθουσα του δικαστηρίου χθες, πεντέμισι χρόνια μετά το φρικτό τέλος του νεαρού Ιταλού. Οι τέσσερις αξιωματικοί των αιγυπτιακών σωμάτων ασφαλείας που θεωρούνται υπεύθυνοι για την απαγωγή του Ρετζένι, στις 25 Ιανουαρίου του 2016, δικάζονται ερήμην.  

Οι τέσσερις θεωρούνται υπεύθυνοι για την απαγωγή και τον θάνατο του Ιταλού φοιτητή το 2016.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα της Ιταλίας να αποδώσει δικαιοσύνη για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα που μπορεί να διαπράχθηκε στο εξωτερικό αλλά αφορά Ιταλό πολίτη» είπε ο εισαγγελέας Σέρτζο Κολαγιόκο. Ο Ρετζένι, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, βρισκόταν στην Αίγυπτο για έρευνα αναφορικά με τη διδακτορική διατριβή του. Τα θέματα που ερευνούσε –τα ανεξάρτητα συνδικάτα και η κυριαρχία του στρατού και του κράτους στην αιγυπτιακή οικονομία–θεωρούνται απαγορευμένα από τις αιγυπτιακές αρχές. Οταν, μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή του, το πτώμα του εντοπίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Καΐρου – Αλεξάνδρειας με εμφανή σημάδια βασανισμού, οι αιγυπτιακές αρχές υποστήριξαν ότι είχε πέσει θύμα τροχαίου. Εν συνεχεία είπαν ότι είχε απαχθεί από συμμορία κακοποιών, ενώ οι έντονες πιέσεις των ιταλικών αρχών οδήγησαν σε κοινή ιταλοαιγυπτιακή έρευνα, από την οποία όμως έλειπαν κρίσιμα στοιχεία. Παραδείγματος χάριν, οι εικόνες από την κάμερα κλειστού κυκλώματος στον σταθμό του τρένου –στον οποίο είναι γνωστό ότι βρισκόταν ο Ρετζένι–παρουσιάζουν κενό στα είκοσι λεπτά που ήταν εκεί. Τα 39 από τα 64 αιτήματα για παροχή πληροφοριών αγνοήθηκαν από τις αιγυπτιακές αρχές, ενώ πριν από λίγους μήνες το αιγυπτιακό σκέλος των ερευνών έκλεισε.

Η Ιταλία συνέχισε και συγκέντρωσε αρκετά στοιχεία ώστε να φέρει την υπόθεση στο ακροατήριο. Κατηγορούμενοι είναι ο συνταγματάρχης Μαγκντί Σαρίφ από τη Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου, ο αντιστράτηγος Ταρέκ Σαμπίρ, ο πρώην επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας, συνταγματάρχης Χισάμ Χελμί και ο πρώην επικεφαλής ερευνών στην πόλη του Καΐρου, Αθέρ Καμάλ. Ο τέσσερις κατηγορούνται για την απαγωγή του Ρετζένι, ενώ ο Σαρίφ κατηγορείται και για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Οι γονείς και η αδελφή του Ρετζένι προσήλθαν χθες στο δικαστήριο χωρίς να κάνουν δηλώσεις, ενώ οι πρωθυπουργοί των τελευταίων πέντε ετών θα καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή