Το Pegasus Project κέρδισε το Daphne Caruana Galizia

Το Pegasus Project κέρδισε το Daphne Caruana Galizia

Στους δημοσιογράφους του δικτύου Forbidden Stories, που εργάστηκαν στο πλαίσιο του Pegasus Project αποκαλύπτοντας την έκταση του φαινομένου κατάχρησης εργαλείων παρακολούθησης και κατασκοπείας, απονεμήθηκε χθες το πρώτο βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δημοσιογράφους του δικτύου Forbidden Stories, που εργάστηκαν στο πλαίσιο του Pegasus Project αποκαλύπτοντας την έκταση του φαινομένου κατάχρησης εργαλείων παρακολούθησης και κατασκοπείας, απονεμήθηκε χθες το πρώτο βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia. Την τελετή απονομής του βραβείου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άνοιξε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, ενώ ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Αντονι Μπελάνγκερ, παρέδωσε το χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ στους εκπροσώπους του δικτύου, Σαντρίν Ριγκό και Λοράν Ρισάρ. Πάνω από 200 δημοσιογράφοι από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διεκδίκησαν το πολυπόθητο βραβείο, υποβάλλοντας τις δημοσιογραφικές τους έρευνες στην κριτική επιτροπή του βραβείου.

Το δίκτυο Forbidden Stories αποτελείται από μια συλλογικότητα δημοσιογράφων που αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τις έρευνες συναδέλφων τους που είτε έχουν δολοφονηθεί είτε δέχονται απειλές. Με περισσότερους από 30 ειδησεογραφικούς οργανισμούς και σχεδόν 100 συνεργάτες δημοσιογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη, το δίκτυο έχει διεξαγάγει έρευνες για περιβαλλοντικά εγκλήματα και τη δράση των μεξικανικών καρτέλ, ενώ στο παρελθόν έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου και το Βραβείο Georges Polk.

Στην κούρσα διεκδίκησης του βραβείου πάνω από 200 δημοσιογράφοι από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ερευνα

Η βραβευμένη έρευνά τους στο πλαίσιο του Pegasus Project μελέτησε την παρακολούθηση πάνω από 50.000 τηλεφώνων από πελάτες της ισραηλινής εταιρείας NSO μέσω του λογισμικού «Πήγασος». Η δημοσιογραφική ομάδα του δικτύου αποκάλυψε πως στο στόχαστρο του λογισμικού κατασκοπείας βρέθηκαν τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν σε διάφορες χώρες του κόσμου, από την Ινδία μέχρι τη Γαλλία. Θύματα της παρακολούθησης υπήρξαν επίσης εκατοντάδες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και δικηγόροι, ενώ από την κατασκοπεία του «Πήγασου» δεν ξέφυγαν και διάφοροι διπλωμάτες, πολιτικοί αλλά και αρχηγοί κρατών. Στον κατάλογο της NSO βρισκόταν, μεταξύ άλλων, και ο αριθμός του Μεξικανού δημοσιογράφου Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο, ο οποίος δολοφονήθηκε μερικές εβδομάδες μετά την προσθήκη του σε αυτόν.

Αποκτώντας πρόσβαση στο αρχείο των τηλεφωνικών αριθμών που βρίσκονταν στο στόχαστρο των πελατών της NSO από το 2016, το δίκτυο αποκάλυψε ότι έχει υπάρξει μαζική κατάχρηση του συγκεκριμένου λογισμικού κατασκοπείας, σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζεται εδώ και χρόνια η ισραηλινή εταιρεία στις εκθέσεις διαφάνειας που δημοσίευσε ανά τα χρόνια.

Επειτα από απόφαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το εν λόγω βραβείο θεσπίστηκε το 2019 προς τιμήν της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, γνωστής για την τολμηρή ερευνητική της δημοσιογραφία κατά της διαφθοράς καθώς και την τραγική δολοφονία της σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2017. Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά, ενώ από εδώ και στο εξής η τελετή θα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, κοντά στην ημερομηνία της δολοφονίας της Μαλτέζας ερευνήτριας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή