ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Έκρηξη με πολλά θύματα σε τέμενος στην Κανταχάρ

Η επίθεση φέρεται να έγινε κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής

Αφγανιστάν: Έκρηξη με πολλά θύματα σε τέμενος στην Κανταχάρ

Τουλάχιστον 25 νεκρούς και πολλούς τραυματίες φέρεται να έχει προκαλέσει έκρηξη σε τέμενος στην αφγανική πόλη Κανταχάρ κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγές από το καθεστώς των Ταλιμπάν και τα τοπικά νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και υπάρχουν φόβοι για βαρύτατες απώλειες.

Ο Κάρι Σαΐντ Χόστι, εκπρόσωπος του λεγόμενου υπουργείου Εσωτερικών των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι ακόμη οι αρχές είναι στο στάδιο συλλογής πληροφοριών για την έκρηξη, που έλαβε χώρα λίγες μέρς μετά την πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Κουντούζ.

Νοσοκομειακή πηγή έκανε λόγο στο πρακτορείο Sputnik για 25 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Το Ρόιτερς επίσης αναφέρει δήλωση του Νεματουλάχ Γουάφα, πρώην μέλους του περιφερειακού συμβουλίου της Κανταχάρ, κατά την οποία η έκρηξη συνέβη στο επίσης σιιτικό τέμενος Ιμάμ Μπαργκά και έχει προκαλέσει πολλά θύματα.

Εικόνες που δημοσιεύονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλούς νεκρούς και τραυματίες να κείτονται στο πάτωμα του τεμένους.

Υπενθυμίζεται ότι η Κανταχάρ, στα νότια της χώρας, είναι το προπύργιο των Ταλιμπάν, ορμητήριο για τις ένοπλες επιθέσεις που σάρωσαν το μεγαλύτερο κομμάτι του Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο η ακόμη πιο ακραία πτέρυγα των Ισλαμιστών της χώρα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει εξαπολύσει τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη της Παρασκευής.

Πηγή: Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ