Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρεμιέρα με αντιδράσεις για το «πράσινο πάσο» στην Ιταλία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρεμιέρα με αντιδράσεις για το «πράσινο πάσο» στην Ιταλία

Συμφωνεί με το μέτρο το 55% των Ιταλών – Διαδηλώσεις και αντιδράσεις την πρώτη μέρα εφαρμογής του «πράσινου πάσου»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα σελίδα άνοιξε στον πόλεμο κατά της πανδημίας χθες η ιταλική κυβέρνηση. Με τον νόμο που τέθηκε σε ισχύ, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας, ασχέτως του τομέα δραστηριοποίησης.

Ετσι, η είσοδος στους εργασιακούς χώρους επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη του λεγόμενου «πράσινου πάσου» που αποδεικνύει ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά της COVID ή έχει νοσήσει πρόσφατα. Εναλλακτικά μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους εργαζόμενοι με αρνητικό διαγνωστικό τεστ 48 έως 72 ωρών, στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση, με δικά τους έξοδα.

Οποιος δεν διαθέτει «πράσινο πάσο» υποχρεωτικά θα λαμβάνει άδεια άνευ αποδοχών. Την ευθύνη ελέγχου των πιστοποιητικών φέρουν οι εργοδότες. Οσοι εργαζόμενοι προσπαθήσουν να παραβιάσουν το μέτρο θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Υψηλά πρόστιμα προβλέπονται και σε όσους εργοδότες επιλέξουν να «κάνουν τα στραβά μάτια» επιτρέποντας στους μη κατόχους του «πράσινου πάσου»να προσέλθουν στην εργασία τους. Σήμερα, παραμένουν ανεμβολίαστοι πέντε εκατομμύρια Ιταλοί παραγωγικής ηλικίας.

Το πρωτοφανές στην προσέγγιση της ιταλικής κυβέρνησης συνίσταται στη μεγάλη κλίμακα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Οι εργαζόμενοι που δεν θα συμμορφωθούν θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ υψηλά πρόστιμα προβλέπονται και σε εργοδότες που θα επιλέξουν να «κάνουν τα στραβά μάτια».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η «ολιστική προσέγγιση»προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, παρότι το 80% των Ιταλών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Πρόσφατη δημοσκόπηση, επίσης, έδειξε ότι το 55% του πληθυσμού εγκρίνει την καθολική επιβολή του «πράσινου πάσου». Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης, πάντως, το 15% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 8% των δημοσίων υπαλλήλων δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παρότι τους τελευταίους μήνες σημειώνονται τακτικά διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών, αυτές που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρώμη ήταν ιδιαίτερα βίαιες. Ο έξαλλος όχλος αποπειράθηκε να εισβάλει ακόμα και στο Παλάτσο Κίτζι, την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία. Αργότερα, εφόρμησε σε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις ιατροί, όπως και στα γραφεία του εργατικού συνδικάτου Cgil. Στο αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ιταλία και στα επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου πρωτοστάτησαν μέλη τoυ ακροδεξιού κόμματος «Φόρτσα Νουόβα» με αποτέλεσμα τη σύλληψη 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής του Ρομπέρτο Φιόρε.

Χθες, επίσης, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί, αργά το απόγευμα, μαζική διαδήλωση αντιεμβολιαστών στον «Μέγα Ιππόδρομο»της Αιώνιας Πόλης. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και νωρίτερα χθες, με βασικό σύνθημα «Οχι στο Πράσινο Πάσο» υπό το άγρυπνο βλέμμα ειδικών ομάδων της ιταλικής αστυνομίας, χωρίς να σημειωθεί ένταση. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και για τις επόμενες ημέρες. Ηδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αντιεμβολιαστές ανήρτησαν αφίσα στην οποία ανακοινώνεται «ο θάνατος του Μάριο Ντράγκι»και καλούνται οι Ρωμαίοι να συμμετάσχουν την Τρίτη  19 Οκτωβρίου σε «κινητοποίηση γύρω από το Παλάτσο Κίτζι».

Χθες, επίσης, περισσότεροι από έξι χιλιάδες λιμενεργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το λιμάνι της Τεργέστης αποκλείοντας την είσοδο φορτηγών σε αυτό. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και άναψαν φωτοβολίδες. Εφόσον τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν οι λιμενεργάτες της Τριέστης απειλούν να κηρύξουν απεργία διαρκείας. Στο λιμάνι της Γένοβας συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα φωνάζοντας συνθήματα κατά του «πράσινου πάσου»και εμποδίζοντας την πρόσβαση στα φορτηγά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή