Σοκ από τη δολοφονία Βρετανού βουλευτή

Σοκ από τη δολοφονία Βρετανού βουλευτή

Μεσίστιες κυματίζουν από χθες το απόγευμα οι σημαίες στο βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά τη δολοφονία του βουλευτή των Συντηρητικών σερ Ντέιβιντ Εϊμες, από 25χρονο άνδρα, την ώρα που συνομιλούσε με ψηφοφόρους.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μεσίστιες κυματίζουν από χθες το απόγευμα οι σημαίες στο βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά τη δολοφονία του βουλευτή των Συντηρητικών σερ Ντέιβιντ Εϊμες, από 25χρονο άνδρα, την ώρα που συνομιλούσε με ψηφοφόρους. Ο 69χρονος Εϊμες βρισκόταν στο εσωτερικό εκκλησίας Μεθοδιστών, στην εκλογική του περιφέρεια, στο Σάουθεντ του Εσεξ, όταν δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές.

Η δεύτερη δολοφονία Βρετανού βουλευτή, ο οποίος πηγαίνει στις καθιερωμένες συναντήσεις με τους ψηφοφόρους («urgeries» στα αγγλικά), μέσα σε πέντε χρόνια προξένησε σοκ στο βρετανικό Κοινοβούλιο. «Οι επιθέσεις εναντίον των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας είναι επιθέσεις εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία, είναι το απόγειο της δειλίας» δήλωσε ο Μπρένταν Κοξ, του οποίου η σύζυγος, βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ, είχε δολοφονηθεί από ακροδεξιό τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016.

Συνελήφθη ο δράστης

Ο δράστης της δολοφονίας του Εϊμες συνελήφθη και ανακρίνεται, ενώ έως χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό κάτι περισσότερο για την ταυτότητά του. Ο Εϊμες ήταν ένας από τους πιο παλιούς εν ενεργεία βουλευτές, έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά το 1983. Είχε συγγράψει βιβλίο με τίτλο «Επιβιώνοντας στο Γουέστμινστερ» στο οποίο περιέγραφε τον κίνδυνο τέτοιου είδους επιθέσεων. «Θα μπορούσε να συμβεί στον καθέναν μας» έγραφε. «Μας συμβουλεύουν να μη βλέπουμε ποτέ ψηφοφόρους μόνοι μας, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ανοίγουμε την αλληλογραφία μας και να φροντίζουμε για την ασφάλεια των γραφείων μας». Για λόγους ασφαλείας αλλά και χωρητικότητας, στη μοιραία για τον Εϊμες συνάντηση με τους ψηφοφόρους η είσοδος επιτρεπόταν μόνο κατόπιν ραντεβού.

«Η δολοφονία συγκλονίζει την οικογένεια της Βουλής και όλη τη χώρα» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Λίντζι Χόιλ. «Τις προσεχείς ημέρες θα χρειαστεί να συζητήσουμε για την ασφάλεια των βουλευτών και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αλλά αυτήν τη στιγμή η σκέψη και οι προσευχές μας κατευθύνονται στην οικογένεια, στους φίλους και τους συναδέλφους του Ντέιβιντ». Ο Εϊμες είχε πέντε παιδιά, δεν είχε καταλάβει ποτέ υπουργικό αξίωμα, ούτε είχε διατελέσει μέλος σκιώδους κυβέρνησης, ενώ ήταν πολύ δραστήριος στα ζητήματα προστασίας των ζώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή