Επιλέγει ηγέτη η ουγγρική αντιπολίτευση

Επιλέγει ηγέτη η ουγγρική αντιπολίτευση

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα βρίσκεται η συσπειρωμένη ουγγρική αντιπολίτευση, ενόψει των εκλογών για τον κοινό υποψήφιο που θα ηγηθεί του αντι-Ορμπανικού μετώπου, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα βρίσκεται η συσπειρωμένη ουγγρική αντιπολίτευση, ενόψει των εκλογών για τον κοινό υποψήφιο που θα ηγηθεί του αντι-Ορμπανικού μετώπου, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα. Από τη μία βρίσκεται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Κλάρα Ντόμπρε –σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιουρτσάνι και κορυφαίο στέλεχος της Κεντροαριστεράς της χώρας– η οποία πριν από δύο εβδομάδες βρέθηκε στην κορυφή του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας για την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Απέναντί της είναι ο δήμαρχος Πέτερ Μάρκι-Ζάι, ένας συντηρητικός οικογενειάρχης με χριστιανικές αξίες.

Αναλυτές φοβούνται πως η εκλογική αντιπαράθεση κινδυνεύει να οδηγήσει στην κατάρρευση της αντιπολιτευτικής συμμαχίας.

Ο Μάρκι-Ζάι βρέθηκε στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, ωστόσο η δημοτικότητά του αυξήθηκε εκθετικά έπειτα από πρόσφατα ανοίγματα που έκανε προς τον αριστερό χώρο. Διάφοροι επικριτές του Ορμπαν –από όλο το ιδεολογικό φάσμα–θεωρούν πως ο συντηρητικός δήμαρχος έχει καλύτερες πιθανότητες να προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και να κερδίσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό στις επικείμενες εθνικές εκλογές της άνοιξης.

Στα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας της Ντόμπρε προσμετρείται η αφοσίωση της εκλογικής της βάσης, η καλά χρηματοδοτούμενη καμπάνια της, καθώς και το γεγονός πως ανήκει στο μεγαλύτερο κόμμα της ουγγρικής αντιπολίτευσης, τον Δημοκρατικό Συνασπισμό. Ωστόσο, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αντιμετωπίζει επίσης σχετικά μεγάλη απόρριψη από ψηφοφόρους που βρίσκονται έξω από το ιδεολογικό της πεδίο, γεγονός που φοβίζει διάφορα στελέχη της συσπειρωμένης αντιπολίτευσης.

Η εκλογική αντιπαράθεση είναι ήδη αρκετά τεταμένη, με αρκετούς αναλυτές να φοβούνται πως κινδυνεύει να οδηγήσει στην κατάρρευση της αντιπολιτευτικής συμμαχίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο έξι κόμματα, από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους μέχρι τη Φιλελεύθερη παράταξη και το υπερσυντηρητικό Γιόμπικ, επέλεξαν να παραμερίσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές και να ενωθούν γύρω από έναν κοινό υποψήφιο, ελπίζοντας να ανατρέψουν την κυριαρχία του Ορμπαν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Φιντέζ και η ενωμένη αντιπολίτευση είναι σχεδόν ισοδύναμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή