Γερμανία: Πιο κοντά στην καγκελαρία ο Ολαφ Σολτς

Γερμανία: Πιο κοντά στην καγκελαρία ο Ολαφ Σολτς

Σε κοινό «κείμενο αρχών» κατέληξαν το SPD, οι Πράσινοι και το FDP

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν βγήκε ακόμη λευκός καπνός, αλλά ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς έχει βάσιμους λόγους να αισιοδοξεί ότι θα εγκατασταθεί σύντομα στο γραφείο που θα εγκαταλείψει η Αγκελα Μέρκελ, ενδεχομένως και πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών συνομιλιών μεταξύ των τριών υποψήφιων κυβερνητικών εταίρων, καρπός των οποίων ήταν ένα κοινό «κείμενο αρχών» με βάση το οποίο οι ηγεσίες τους αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πράσινη ενέργεια

Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) προβλέπει επιτάχυνση της εξόδου της Γερμανίας από τις βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας που καταναλώνουν άνθρακα, μεταφέροντας τη σχετική προθεσμία στο 2030, αντί του 2038 που ισχύει σήμερα. Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα διατεθεί το 2% της γης για εγκατάσταση αιολικών πάρκων και ότι θα υποβοηθηθεί ο εξοπλισμός στεγών κτιρίων με φωτοβολταϊκά στοιχεία στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα.

Ανάγκη τήρησης λεπτών ισορροπιών κατά τις επίσημες συνομιλίες σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Αποτέλεσμα της πίεσης των Πρασίνων, οι ρυθμίσεις αυτές αντισταθμίζονται από άλλες που ικανοποιούν το FDP: δεν τίθεται όριο ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους, δεν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος για τα ανώτερα κλιμάκια, όπως θα επιθυμούσαν τα άλλα δύο κόμματα, ενώ θα διατηρηθεί το «φρένο του χρέους»αναφορικά με τις δημόσιες δαπάνες. Από την πλευρά του, το SPD έχει να επιδείξει τη συμφωνία για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ (κάτι που αντιστοιχεί σε κατώτατο μισθό 2.000 ευρώ) και τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει περικοπή συντάξεων ή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η προκαταρκτική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη συνδιάσκεψη των Πρασίνων που θα συγκληθεί την Κυριακή και από το ανώτατο όργανο του FDP, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Η τριμερής κυβερνητική συνεργασία του «φωτεινού σηματοδότη» όπως έχει πολιτογραφηθεί από τα χρώματα των τριών κομμάτων, δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο –παραδοσιακά το FDP συνεργαζόταν κατά κανόνα με τους Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι με το SDP. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα τρία τέταρτα των πολιτών θέλουν για καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς, ενώ το 62% θεωρεί θετική προοπτική τον σχηματισμό κυβέρνησης SDP – Πρασίνων – FDP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή