ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη ο Στιβ Μπάνον

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη ο Στιβ Μπάνον

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορίες ποινικής φύσεως ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ μετά την άρνησή του να συμμορφωθεί προς την κλήτευσή του και να εμφανιστεί ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για να καταθέσει σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

«Κυβερνητικό προνόμιο»

Ο 67χρονος είχε κλητευθεί από την επιτροπή για να καταθέσει την Πέμπτη και να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του τέως προέδρου στη βίαιη επίθεση, ωστόσο τελικά δεν εμφανίστηκε, όπως άλλωστε είχε –εκ των προτέρων–προειδοποιήσει την επιτροπή. Η άρνησή του έλαβε χώρα μετά τις δηλώσεις του Τραμππως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του καλύπτονται από «κυβερνητικό προνόμιο» και κατ’ επέκταση δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν πληροφορίες στο Κογκρέσο και στα αμερικανικά δικαστήρια. «Ο κ. Μπάνον αρνήθηκε να συνεργαστεί, και αντ’ αυτού κρύβεται πίσω από τις ανεπαρκείς και αόριστες δηλώσεις του πρώην προέδρου περί υποτιθέμενων προνομίων» τόνισε ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Μπένι Τόμσον, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής διερεύνησης των ταραχωδών γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου.

Η παραπομπή του στη Δικαιοσύνη αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συμπλήρωσε πως η επιτροπή δεν θα ανεχθεί ανυπακοή στις κλητεύσεις της, και πως κατά συνέπεια εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσουν διαδικασίες για παραπομπή του Μπάνον στη Δικαιοσύνη, για περιφρόνηση και παρακώλυση του έργου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σε περίπτωση που κάποιος καταδικαστεί για περιφρόνηση του αμερικανικού Κοινοβουλίου, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής υψηλού προστίμου καθώς και ποινής φυλάκισης έως και 12 μηνών.

Η διαδικασία παραπομπής

Για να προχωρήσει η παραπομπή του Μπάνον στη Δικαιοσύνη, πρέπει πρώτα να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν τελικά εγκριθεί, η αναφορά θα υποβληθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, και εν συνεχεία η υπόθεση θα τεθεί ενώπιον σώματος ενόρκων, όπως εξήγησε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής.

Παρότι δεν είχε κάποιο επίσημο αξίωμα την 6η Ιανουαρίου, ο Μπάνον φέρεται να συζητούσε τακτικά με τον τέως Αμερικανό πρόεδρο τις ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή