Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές του κορωνοϊού

Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές του κορωνοϊού

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, από επιπλοκές του κορωνοϊού

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook η οικογένειά του, ο Κόλιν Πάουελ ήταν πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού.

Η οικογένεια ευχαρίστησε το προσωπικό του Εθνικό Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ, όπου νοσηλεύθηκε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Χάσαμε έναν ξεχωριστό και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό» πρόσθεσε η οικογένεια του Κόλιν Πάουελ.

Ο Πάουελ ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου, το 1991.

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Η πορεία του

Ο Πάουελ, ο πρώτος Αφροαμερικανός που έγινε αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, προτού γίνει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Γ. Μπους, διορίστηκε σε ανώτατα αξιώματα από τρεις Ρεπουμπλικάνους προέδρους.

Ο Πάουελ, που είχε τραυματιστεί στο Βιετνάμ, θήτευσε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν από το 1987 έως το 1989. Ως στρατηγός, ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1991.

Μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός και ρεαλιστής, ο Πάουελ είχε σκεφθεί να κατέβει ως υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος το 1996 αλλά οι ανησυχίες της συζύγου του, της Άλμα, για την ασφάλειά του τον έκαναν να επανεξετάσει τα σχέδιά του.

Το 2008 αψήφησε το κόμμα του, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, που έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που εξελέγη στον Λευκό Οίκο.

Συνηγορώντας υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ο Πάουελ είχε εκφωνήσει στις 5 Φεβρουαρίου 2003 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μια μακρά ομιλία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι είχε στην κατοχή του το Ιράκ, επιχειρήματα που είχαν χρησιμεύσει για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ.

Ο Πάουελ παραδέχθηκε αργότερα πως η παρουσίαση έβριθε ανακριβειών και διαστρέβλωνε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που είχαν δώσει άλλοι στην κυβέρνηση Μπους και ήταν «μια κηλίδα» η οποία θα είναι «πάντα ένα μέρος του απολογισμού μου».

Μπους: «Σπουδαίος υπηρέτης του κράτους»

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Κόλιν Πάουελ που πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας του, υπογραμμίζοντας ότι ήταν «ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους», «πολύ σεβαστός».

«Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στην κρίση και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ», σημείωσε ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση. «Ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στη χώρα και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Όστιν: Ο κόσμος έχασε έναν «μεγάλο άνδρα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Πάουελ, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο άνδρα».

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους σπουδαιότερους άνδρες του», δήλωσε ο ‘Οστιν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τμπιλίσι, την πρωτεύουσα της Γεωργίας. «Έχασα έναν μεγάλο φίλο και έναν μέντορα», πρόσθεσε.

Ο Πάουελ «ήταν ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο… Θα είναι αδύνατο να αντικατασταθεί», εκτίμησε ο Όστιν, ο πρώτος Αφροαμερικανός που έγινε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή