ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Διακόπτει κάθε επαφή με το ΝΑΤΟ

Απάντηση της Ρωσίας στην άρση της διαπίστευσης οκτώ διπλωματών της

rosia-diakoptei-kathe-epafi-me-to-nato-561546538

Την απόφασή της να διακόψει και τις τελευταίες, σε μεγάλο βαθμό τυπικές, επαφές της με το ΝΑΤΟ γνωστοποίησε χθες η Μόσχα. Οπως κατέστησε σαφές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η απόφαση της κυβέρνησής του ήρθε ως απάντηση στην πρόσφατη άρση της διαπίστευσης οκτώ Ρώσων διπλωματών της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Συνεπεία σκόπιμων κινήσεων από πλευράς ΝΑΤΟ, πρακτικά δεν διαθέτουμε δυνατότητες για στοιχειώδη διπλωματική δραστηριότητα. Ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ, διακόπτουμε τη λειτουργία της μόνιμης αντιπροσωπείας μας, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας του κεντρικού στρατιωτικού απεσταλμένου μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου του τονίζεται ότι οι πρόσφατες ενέργειες του ΝΑΤΟ «επιβεβαιώνουν ότι δεν ενδιαφέρεται για ισότιμο διάλογο και συνεργασία για την αποκλιμάκωση των πολιτικοστρατιωτικών εντάσεων. Η γραμμή της Συμμαχίας έναντι της χώρας μας γίνεται ολοένα και πιο επιθετική. Η υποτιθέμενη ρωσική απειλή διογκώνεται για να ενισχυθεί η εσωτερική συνοχή του ΝΑΤΟ και να δημιουργηθεί μια επίφαση χρησιμότητας στις σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες».

Στις 6 Οκτωβρίου, το ΝΑΤΟ ήρε τις διαπιστεύσεις οκτώ Ρώσων διπλωματών υποστηρίζοντας ότι επιδίδονταν σε κατασκοπεία. Ταυτόχρονα, η κεντρική διοίκηση της Συμμαχίας μείωσε στο μισό (από 20 σε 10) τον αριθμό της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν «παγώσει» από το 2014 εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, με τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας να είναι σπάνιες και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου τα τελευταία επτά χρόνια.

«Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην κινεζική απειλή», δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τη θλίψη του για τη χθεσινή εξέλιξη εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Δυσκολεύει την κατάσταση, η οποία ήταν ήδη δύσκολη. Η Γερμανία επιδίωκε, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, να υπάρξει διάλογος με τη Ρωσία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία ολοένα και περισσότερο δίνει την εντύπωση πως δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Προέχει η Κίνα

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προανήγγειλε ότι η αναχαίτιση της Κίνας θα κατέχει σημαντική θέση στο νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Αλλά η περιοχή αντιμετωπίζει παγκοσμίων διαστάσεων προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, ο κυβερνοχώρος και η άνοδος της Κίνας», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνει το νέο στρατηγικό του δόγμα για την επόμενη δεκαετία κατά τη σύνοδο κορυφής του επόμενου καλοκαιριού. Το δόγμα που ισχύει σήμερα, και εγκρίθηκε το 2010, δεν κάνει καμία μνεία της Κίνας.