Ουγγαρία: Συντηρητικός πολύτεκνος ο αντίπαλος του Ορμπαν

Ουγγαρία: Συντηρητικός πολύτεκνος ο αντίπαλος του Ορμπαν

Δήμαρχος μικρής πόλης, συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων αλλά χωρίς κομματική ταυτότητα, πατέρας επτά παιδιών.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒOYΔΑΠΕΣΤΗ. Δήμαρχος μικρής πόλης, συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων αλλά χωρίς κομματική ταυτότητα, πατέρας επτά παιδιών. Αυτό είναι το προφίλ του πολιτικού που επελέγη από την ουγγρική αντιπολίτευση για να ηγηθεί του συνασπισμού που θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην πολυετή διακυβέρνηση της χώρας από τον Βίκτορ Ορμπαν.

Ο 49χρονος πρώην δήμαρχος Πέτερ Μάρκι-Ζάι επελέγη για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο 49 ετών Πέτερ Μάρκι-Ζάι, δήμαρχος της πόλης Χοντμεζοβασαρχέλι, επικράτησε της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κλάρα Ντόμπρεβ, στον δεύτερο γύρο της ανοικτής εκλογικής διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαν 600.000 ψηφοφόροι. Ο Μάρκι-Ζάι υποστηρίζει ότι η Ουγγαρία πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να καταπολεμήσει με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών τη διαφθορά. Επίσης, να θέσει σε νέες βάσεις την οικονομία της και να ετοιμαστεί να προσχωρήσει στο ευρώ, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της παρούσας κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, ως προς το ευρώ, ο Μάρκι-Ζάι αναγνώρισε ότι οι προεκλογικές παροχές και η άνοδος του πληθωρισμού δεν δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για ένταξη στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (προθάλαμος του κοινού νομίσματος) την ερχόμενη τετραετία, αλλά ότι τα δημόσια οικονομικά πρέπει να προσανατολισθούν προς την ένταξη.

O νεοεκλεγείς υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το συμβόλαιο για την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου Πακς από τη ρωσική Rosatom, ύψους 12,5 δισ. ευρώ, καθώς και η κινεζική επένδυση για την κατασκευή ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης Βουδαπέστης – Βελιγραδίου. «Θα πρέπει να δούμε αν αυτά τα έργα εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι αντίθετος με την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν υπήρξε ανταγωνισμός στην ανάθεση του έργου στη Rosatom.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή