Ανοίγματα Μέρκελ προς Άγκυρα και Βαρσοβία

Ανοίγματα Μέρκελ προς Άγκυρα και Βαρσοβία

Τα τελευταία 16 χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν, δύο εκ των μακροβιότερων πολιτικών ηγετών της εποχής μας, γνώρισαν περιόδους μεγάλων εντάσεων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία 16 χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν, δύο εκ των μακροβιότερων πολιτικών ηγετών της εποχής μας, γνώρισαν περιόδους μεγάλων εντάσεων. Το 2017, το Βερολίνο αντέδρασε έντονα στη φυλάκιση Γερμανών υπηκόων από τις τουρκικές αρχές, απαγορεύοντας προεκλογικές συγκεντρώσεις τουρκικών πολιτικών κομμάτων επί γερμανικού εδάφους, κάτι που οδήγησε τον Ερντογάν να συγκρίνει Γερμανούς αξιωματούχους με τους ναζί.

Ολα αυτά, όμως, έμοιαζαν περασμένα ξεχασμένα το Σαββατοκύριακο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ξεναγούσε την Αγκελα Μέρκελ στα Θεραπειά του Βοσπόρου, στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Εχοντας διατηρήσει μια πραγματιστική σχέση στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο χωρών, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, την επιθυμία τους να διατηρηθεί αυτή η κληρονομιά και επί των ημερών της νέας γερμανικής κυβέρνησης, που αναμένεται να σχηματισθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το μεταναστευτικό κυριάρχησε στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Εχουμε πάντα κοινά συμφέροντα και αυτή θα είναι η οπτική και της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε η Μέρκελ, εκφράζοντας την εκτίμησή της για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και την πεποίθηση πως θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον τομέα αυτόν. «Ελπίζω ότι η επιτυχής συνεργασία μας με την κ. Μέρκελ θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο από την επόμενη (γερμανική) κυβέρνηση», επισήμανε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν. Το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα οι δυνητικές επιπτώσεις από τα προβλήματα του Αφγανιστάν κυριάρχησε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των δύο ηγετών.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα (υπηρεσιακή, πλέον) καγκελάριος είχε επιλέξει συμφιλιωτικούς τόνους και έναντι της Πολωνίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από την πλευρά της Ε.Ε. λόγω της πρόσφατης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που θέτει το εθνικό δίκαιο υπεράνω του ευρωπαϊκού. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή της με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο, στις Βρυξέλλες, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι καιρός να μιλήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος με την πολωνική κυβέρνηση… Πιστεύω ότι το να μένουμε στην κριτική και στην αναζήτηση υπαιτίων δεν θα μας οδηγήσει πουθενά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή