Κλιματική αλλαγή: Η Αφρική ζητεί σύστημα επίβλεψης των χρηματοδοτήσεων από τις πλούσιες χώρες

Κλιματική αλλαγή: Η Αφρική ζητεί σύστημα επίβλεψης των χρηματοδοτήσεων από τις πλούσιες χώρες

Το αίτημα αυτό σηματοδοτεί τις εντάσεις που επικρατούν ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αφρικανικές χώρες ζητούν την σύσταση ενός νέου συστήματος που θα ιχνηλατεί την χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες, οι οποίες αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στον ετήσιο στόχο χορήγησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο για να τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Αφρικής για το κλίμα.

Το αίτημα αυτό σηματοδοτεί τις εντάσεις που επικρατούν ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι οποίες ευθύνονται για το 80% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

⇒ Διαβάστε επίσης: Λιώνουν τα χιόνια στο Κιλιμάντζαρο

«Αν αποδείξουμε ότι κάποιος ευθύνεται για κάτι, είναι δική του η ευθύνη να πληρώσει γι’αυτό», δήλωσε ο Τόνγκι Γκαχούμα, πρόεδρος της Αφρικανικής Ομάδας Διαπραγματευτών στην COP26, η οποία θα αρχίσει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκώβη στην Σκωτία.

Το 2009 οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να επιτύχουν ως το 2020 να ανέλθει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως η βοήθεια προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο που θα έχει στόχο να μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα στοχεία του ΟΟΣΑ

Βάσει των πιο πρόσφατων διαθέσιμων υπολογισμών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η χρηματοδότηση αυτή ανήλθε στα 79,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, μόλις 2% περισσότερο από αυτήν που δόθηκε το 2018.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι ασιατικές χώρες έλαβαν κατά μέσον όρο 43% της χρηματοδότησης για το κλίμα την περίοδο 2016-19, ενώ η Αφρική έλαβε 26%. Ο Γκαχούμα σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα πιο λεπτομερές κοινό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί τις συνδρομές κάθε χώρας και πού πήγαν αυτές.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Guardian: Πώς η Γη γίνεται αφιλόξενη για τη ζωή

«Λένε ότι πέτυχαν ίσως το 70% του στόχου, αλλά δεν μπορούμε να το δούμε αυτό», επισήμανε.

«Χρειάζεται να έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα βάζουν στο τραπέζι τα 100 δισεκατομμύρια ετησίως, το πώς θα μπορεί να ιχνηλατείται (αυτό)», διευκρίνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε. «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και η Αφρική είναι μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου», είπε.

Οι θερμοκρασίες στην Αφρική αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα. Αυτή προβλέπει ότι περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε πιο ακραία κύματα καύσωνα, σοβαρές πλημμύρες παράκτιων περιοχών και ισχυρές βροχοπτώσεις στην αφρικανική ήπειρο.

Λίγες μόνο ημέρες για επίτευξη συμφωνιών

Εξάλλου μολονότι οι πλούσιες χώρες δεν έχουν επιτύχει να τηρήσουν τον στόχο τους, οι αφρικανικές χώρες σχεδιάζουν να ασκήσουν πιέσεις για την αύξηση της χρηματοδότησης αυτής κατά περισσότερο από δέκα φορές ως το 2030.

«Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν μια πολιτική δέσμευση. Δεν στηρίχθηκε στις πραγματικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή», σχολίασε ο Γκαχούμα.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι εκπρόσωποί τους θα έχουν μόνον λίγες ημέρες στη διάθεσή τους στη διάσκεψη της Γλασκώβης για να επιτύχουν συμφωνίες για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς και συμφωνίες για την χρηματοδότηση μέτρων προσαρμογής στις κλιματικές πιέσεις.

Οι αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν μια επιπλέον πρόκληση όσον αφορά τις συνομιλίες στην διάσκεψη του ΟΗΕ, καθώς κωλύματα διοικητικής φύσης για την είσοδο στη Βρετανία και τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού θα έχουν ως αποτέλεσμα την συμμετοχή στην COP26 μικρότερων αντιπροσωπειών απ’ ό,τι συνήθως, σύμφωνα με τον Γκαχούμα.

«Περιορισμένες αντιπροσωπείες, με τεράστιο όγκο δουλειάς και περιορισμένο χρόνο. Αυτό θα είναι πολύ απαιτητικό», κατέληξε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Αφρικής.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή