Γαλλία: Think tank κατά της «κουλτούρας αφύπνισης»

Γαλλία: Think tank κατά της «κουλτούρας αφύπνισης»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεξαμενή σκέψης κατά της πολιτικής ορθότητας εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία. Το Εργαστήριο της Δημοκρατίας (Laboratoire de la République) βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του Γάλλου υπουργού Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ και στόχος του είναι να καταπολεμήσει τη λεγόμενη «κουλτούρα αφύπνισης» (woke culture), δηλαδή την κοινωνική επαγρύπνηση για φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις, την οποία η Δεξιά χαρακτηρίζει  «υπερευαισθησία».

«Στις ΗΠΑ η ιδεολογία αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και οδήγησε στην άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει ο Μπλανκέ στην εφημερίδα Le Monde, τονίζοντας πως η Γαλλία και η νεολαία της πρέπει να ξεφύγουν από αυτό το φαινόμενο. Εξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του ακροδεξιού τηλεοπτικού σχολιαστή Ερίκ Ζεμούρ – του οποίου οι παθιασμένες επιθέσεις κατά της πολιτικής ορθότητας έχουν εγείρει παραλληλισμούς με τη συμπεριφορά του Τραμπ.

Η τελευταία κίνηση μιας ευρείας εκστρατείας της γαλλικής κυβέρνησης υπέρ της κοσμικότητας.

Η σύσταση του think tank είναι μόλις η τελευταία κίνηση στην ευρύτερη εκστρατεία της κυβέρνησης κατά της πολιτικής ορθότητας.

Τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της γαλλικής κοσμικότητας, ενώ πριν από ένα χρόνο μια ομάδα 100 ακαδημαϊκών δημοσίευσε ανοικτή επιστολή στη Monde, όπου επέκρινε τις θεωρίες «που μεταφέρθηκαν από τις πανεπιστημιουπόλεις της Βόρειας Αμερικής».

Παρότι για ένα κομμάτι του πολιτικού κατεστημένου η γαλλική αντίληψη της κοσμικότητας υπερβαίνει τη φυλή, το φύλο και τη θρησκεία, για τους επικριτές της ευθύνεται για τη διαιώνιση των διακρίσεων εναντίον των μειονοτήτων. Κατ’ επέκταση, η πρωτοβουλία έχει ήδη προκαλέσει αντιπαραθέσεις. «Πρόκειται για μακαρθισμό», δηλώνει στο Politico η Ριμ-Σάρα Αλουάν από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. «Ενας υπουργός χρησιμοποιεί μια ιδιωτική οντότητα για να αποκλείσει συζητήσεις και να επιβάλει το όραμα της πολιτείας σε συγκεκριμένα θέματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή