Το Ίδρυμα Γκέιτς ενισχύει την παγκόσμια κυκλοφορία του χαπιού κατά της Covid

Το Ίδρυμα Γκέιτς ενισχύει την παγκόσμια κυκλοφορία του χαπιού κατά της Covid

Σύμφωνα με ανακοίνωση, θα προσφέρει 120 εκατ. δολάρια για να φθάσει παντού το φάρμακο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνάμεις του ιδρύματός του συστρατεύει ο Μπιλ Γκέιτς στην προσπάθεια άμεσης κυκλοφορίας σε όλο τον κόσμο του ευεργετικού χαπιού της φαρμακοβιομηχανίας Merck & Co κατά του κορωνοϊού, προσφέροντας ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ο ιδρυτής της Microsoft σκοπεύει μέσω του Bill & Melinda Gates Foundation να χρηματοδοτήσει το πολλά υποσχόμενο φάρμακο της αμερικανικής εταιρίας με 120 εκατομμύρια δολάρια ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του κόσμου το ταχύτερο δυνατόν από τις αρχές του 2022.

Το αμερικανικό εργαστήριο Merck έχει αναπτύξει ένα φάρμακο το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από Covid-19 όταν χορηγείται τις πρώτες ημέρες μετά τη μόλυνση από κορονοϊό.

Το φάρμακο αυτό χορηγείται με τη μορφή χαπιού, άρα είναι εύκολο στη χρήση του, και προσφέρει μια πολυαναμενόμενη εναλλακτική στα εμβόλια, κυρίως για τις χώρες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Την περίοδο αυτή η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει αν θα δώσει άδεια χρήσης στο χάπι αυτό.

Τα χρήματα που θα επενδύσει το ίδρυμα Γκέιτς θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να προωθηθεί η παραγωγή γενόσημων του φαρμάκου αυτού από άλλες εταιρείες, κυρίως ινδικές, στις οποίες η Merck έχει ήδη δώσει άδεια.

Η Merck προβλέπει ότι θα παρασκευάσει τις απαραίτητες δόσεις για 10 εκατομμύρια θεραπείες ως το τέλος του έτους. Όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτών κινδυνεύει να χορηγηθεί στις πλούσιες χώρες, όπως συνέβη και με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Τα παγκόσμια αποθέματα (εμβολίων) αγοράστηκαν από τις πλούσιες χώρες», δήλωσε ο Τρέβορ Μάντελ, πρόεδρος του τμήματος παγκόσμιας υγείας του ιδρύματος Γκέιτς. «Πρέπει να εμποδίσουμε να συμβεί ξανά το ίδιο».

Κάποιοι παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων «έχουν δηλώσει ότι μπορούν εύκολα να παράγουν 10 εκατομμύρια θεραπείες τον μήνα, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν θα το πράξουν προτού δουν ποια είναι η ζήτηση και ποιος θα πληρώσει», εξήγησε ο ίδιος. «Αυτό είναι που θέλουμε να επιταχύνουμε, δεν θέλουμε να περιμένουν», τόνισε.

Πηγή: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή