Τζέιμς Μποντ της διπλανής πόρτας

Τζέιμς Μποντ της διπλανής πόρτας

Χρήματα, ιδεολογία και υπέρμετρο εγώ, τα κίνητρα τέτοιου είδους ενεργειών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζόναθαν και η Νταϊάνα Τομπ έμοιαζαν ένα απολύτως συμβατικό ζευγάρι, που απολάμβανε μια απολύτως φυσιολογική ζωή. Aυτή η εικόνα τους, ωστόσο, διαλύθηκε στις 8 Οκτωβρίου, όταν ομοσπονδιακοί πράκτορες εισέβαλαν στο σπιτικό τους στην Ανάπολις του Μέριλαντ, από όπου, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, προσπαθούσαν να πουλήσουν στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ σε κυβέρνηση ξένου κράτους. Αν κριθούν ένοχοι, δεν αποκλείεται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή.

Oι απόπειρες του Τομπ να εξελιχθεί σε Τζέιμς Μποντ ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2020, όταν ο υπάλληλος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ προσέγγισε αξιωματούχο ξένης κυβέρνησης στέλνοντάς του ταχυδρομικώς ένα δέμα και ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε ότι θα μπορούσε να του δώσει πληροφορίες για τα αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια. 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών βρίσκεται το κίνητρο των Τομπ. Τι έκανε ένα καθ’ όλα συμβατικό ζευγάρι να πιστέψει ότι είναι σύγχρονοι 007; Γιατί επέλεξαν να διακινδυνεύσουν μια καλή, φυσιολογική ζωή για να εμπορευθούν τη στρατιωτική τεχνολογία των ΗΠΑ;

«Αν βασίζεσαι σε κατασκοπικές ταινίες για να βιοποριστείς, τότε πρέπει να είσαι πολύ επιδέξιος ή τυχερός».

Ο ψυχίατρος Ντέιβιντ Τσάρνι, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς παρόμοιες υποθέσεις κατασκοπείας, υποστηρίζει ότι, αν και το κίνητρο είναι πάντα μυστηριώδες, υπάρχουν κοινά στοιχεία σε όλες τις υποθέσεις. Σχεδόν πάντα οι δράστες θέλουν χρήματα ή διψούν για εκδίκηση. Κάποιοι επιζητούν απλώς να αποδείξουν ότι, παρότι φαίνονται να είναι «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», στην πραγματικότητα είναι, κατά κάποιον τρόπο, ιδιαίτεροι και κρύβουν μεγάλα μυστικά. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών που συνεργάζονται με ψυχιάτρους έχουν καταλήξει ότι τα βασικά κίνητρα των κατασκόπων είναι οικονομικά, ιδεολογικά ή ψυχολογικά.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση υποστηρίζουν ότι οι Τομπ ζήτησαν 100.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα ως αντάλλαγμα για τα απόρρητα στοιχεία τους. Μάλιστα, πιθανολογούν ότι το ζευγάρι αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Το δικαστήριο, άλλωστε, τους όρισε δωρεάν νομικούς εκπροσώπους, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν ήταν αρκετά εύπορο ώστε να προσλάβει δικηγόρους – χωρίς, ωστόσο, να είναι πένητες. 

Eρασιτέχνες

Το οικονομικό όφελος, επισημαίνει ο δρ Τσάρνι, φαίνεται να αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας, δεδομένου ότι οι Τομπ έδειχναν να απολαμβάνουν μια άνετη ζωή. «Κοιτάς τη ζωή τους και τις φωτογραφίες του όμορφου σπιτιού τους και σκέπτεσαι “δεν είναι και τόσο άσχημα αυτά”. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σημασία εάν οι ίδιοι νιώθουν ότι δεν έχουν καταφέρει αρκετά. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να τους κατατρώει καθημερινά». 

Ενα άλλο στοιχείο που εντυπωσίασε τους ειδικούς είναι η πίστη του Τομπ ότι οι τεχνικές του ήταν αποτελεσματικές. Οπως εξηγεί ο Τζακ Ντεβάιν, πρώην αξιωματούχος της CIA, «ήταν ένας ερασιτέχνης κατάσκοπος. Δεν είχε καμία εκπαίδευση. Καθόταν μπροστά στην τηλεόραση και παρακολουθούσε κατασκοπικές ταινίες, χωρίς καμία επίγνωση του τι απαιτείται για να επιτύχουν τέτοια εγχειρήματα. Αν βασίζεσαι σε κατασκοπικές ταινίες για να βιοποριστείς, τότε πρέπει να είσαι πολύ επιδέξιος ή τυχερός». Οι Τομπ δεν ήταν τίποτε από τα δύο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή