Κομισιόν: Επείγον να μεγιστοποιηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού

Κομισιόν: Επείγον να μεγιστοποιηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού

Έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών απηύθυνε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, η οποία είχε επικοινωνία με τους υπουργούς Υγείας χωρών με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση για αύξηση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού απηύθυνε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, η οποία είχε επικοινωνία με τους υπουργούς Υγείας χωρών με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

«Επικοινώνησα με τους υπουργούς Υγείας της Λιθουανίας,της Λετονίας, της Εσθονίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας. Τα συστήματα υγειονομικής τους περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση, λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων COVID-19» ανέφερε η κ. Κυριακίδου μέσω Twitter.

«Είναι επείγον να μεγιστοποιηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να υποστηρίξει χώρες που έχουν ανάγκη» πρόσθεσε η επίτροπος Υγείας.

Λετονία: Lockdown ενός μήνα

Lockdown διάρκειας ενός μήνα τέθηκε σε ισχύ σήμερα, Πέμπτη, στη Λετονία, όπου έκλεισαν τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα θέατρα και τα κομμωτήρια, με στόχο να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων της COVID-19.

Το lockdown θα διαρκέσει ως τις 15 Νοεμβρίου και στο πλαίσιό του θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ ως τις 05:00 τα ξημερώματα. Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να παραδίδουν φαγητό για κατανάλωση εκτός καταστήματος, ενώ θα επιστρέψει και η τηλεργασία για τους περισσότερους εργαζόμενους. Στα σχολεία θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση, με εξαίρεση τα νηπιαγωγεία και τα παιδιά που φοιτούν στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Τα νοσοκομεία στη χώρα αυτή του 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν σταματήσει να δέχονται ασθενείς με καρκίνο και άλλες ασθένειες και αναλαμβάνουν μόνο ασθενείς με covid-19 ή όσους χρειάζεται να νοσηλευθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ειδικό εμβόλιο κατά της Δέλτα αναπτύσσουν ερευνητές της Οξφόρδης

ΠΟΥ: Η πανδημία θα παραταθεί

Η πανδημία της COVID-19 «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, διότι οι φτωχές χώρες δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που έχουν ανάγκη, προειδοποίησε στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως η υγειονομική κρίση θα μπορούσε «εύκολα να παραταθεί ως αργά το 2022».

Λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, έναντι του 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.

⇒ Διαβάστε επίσης: Τα κρούσματα στη Βρετανία «μπορεί να φτάσουν τα 100.000 την ημέρα»

Ο Έιλγουορντ κάλεσε τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν τη σειρά τους στις φτωχές ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις χαμηλότερου εισοδήματος χώρες.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ επισήμανε ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να ελέγξουν και πού βρίσκονται σε ό,τι αφορά τις δωρεές τους σε εμβόλια βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

«Μπορώ να σας πω ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε. «Πρέπει πραγματικά να εντείνουμε τους ρυθμούς, διαφορετικά ξέρετε τι θα συμβεί; Αυτή η πανδημία θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο από όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή