Σ. Αραβία, Ιαπωνία και Αυστραλία κατά κλίματος

Σ. Αραβία, Ιαπωνία και Αυστραλία κατά κλίματος

Σάλο προκάλεσε η διαρροή εγγράφων στα οποία αποκαλύπτονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν κράτη προκειμένου να αλλάξει το περιεχόμενο επιστημονικής έκθεσης που ζητεί την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σάλο προκάλεσε η διαρροή εγγράφων στα οποία αποκαλύπτονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλλαν κράτη προκειμένου να αλλάξει το περιεχόμενο επιστημονικής έκθεσης που ζητεί την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Την αποκάλυψη έκανε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Ιαπωνία και η Αυστραλία ασκούσαν πιέσεις στον ΟΗΕ προκειμένου να αφαιρεθεί από την έκθεση του IPCC (διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή) η σύσταση για εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Οπως αναμενόταν, τις συστάσεις αυτές επιχειρεί να «εξαφανίσει» από τη σύνοψη της επιστημονικής έκθεσης και ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).  

Ασκούσαν πιέσεις στον ΟΗΕ προκειμένου να αφαιρεθεί από την έκθεση του IPCC η σύσταση για εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Επίσης, χώρες με μεγάλη παραγωγή κρέατος, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις συστάσεις για αποφυγή του κρέατος, απαραίτητες λόγω των ρύπων που συνδέονται με την κτηνοτροφία. Λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο COP26 για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, ανακοινώθηκε ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων δεν θα έχουν επίσημο ρόλο στη Σύνοδο, όπως διακαώς επιδίωκαν επιχειρώντας να «πρασινίσουν» την εικόνα τους. Επίσης, χθες, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, με εκθέσεις τους, προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει κίνδυνο και για την παγκόσμια ασφάλεια.

Tέλος, προειδοποίηση για έναν άλλο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής απευθύνουν γιατροί, καθώς εκτιμούν ότι η παγκόσμια κοινότητα θα βρεθεί μπροστά σε μια επιδημία νεφρικής νόσου εξαιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών τις επόμενες δεκαετίες. Η μορφή νεφρικής βλάβης στην οποία αναφέρονται δεν έχει σαφή αιτιολογία, αλλά θεωρείται ότι συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα θερμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή