Κορωνοϊός: Η Μόσχα σε lockdown, ανησυχία στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Η Μόσχα σε lockdown, ανησυχία στη Βρετανία

Ανησυχίες εγείρουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ρωσίας, όπου δημοσιεύθηκαν αναφορές για μεμονωμένα κρούσματα νέας παραλλαγής του στελέχους «Δέλτα» της COVID-19.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια τοποθέτηση προχώρησε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, λόγω της ανησυχητικής εξέλιξης της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, προτρέποντας την κυβέρνηση να επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων για να αποφύγει την αναγκαστική επιβολή νέων περιορισμών τον χειμώνα. Ο Μπλερ εκτίμησε πως οι περίπου 165.000 αναμνηστικές δόσεις που χορηγούνται ημερησίως πρέπει να αυξηθούν άμεσα σε μισό εκατομμύριο, ώστε να αποφευχθούν νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ αποκάλεσε τον εμβολιασμό «δημόσιο καθήκον» όλων των Βρετανών πολιτών. Λίγο αργότερα, το αίτημά του για 500.000 εμβολιασμούς την ημέρα επανέλαβε το Εργατικό Κόμμα, αναφέροντας ότι «ο αμυντικός τοίχος της χώρας καταρρέει».

Νωρίτερα, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Σατζίντ Τζάβιντ, άσκησε κριτική στο κόμμα των Τόρις για την έλλειψη προθυμίας αρκετών συντηρητικών βουλευτών να φορούν μάσκα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. «Οι βουλευτές πρέπει να δώσουν το σωστό παράδειγμα στους πολίτες με τη συμπεριφορά τους», τόνισε ο Βρετανός υπουργός. Τα κρούσματα στο σύνολο της Βρετανίας είναι σημαντικά περισσότερα από όσα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και διατηρούν αυξητική τάση, με τη συχνότητα της νόσου να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η υγειονομική κρίση θα παραταθεί έως τα τέλη του 2022 λόγω της άνισης κατανομής των εμβολίων.

Ανησυχίες εγείρουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ρωσίας, όπου δημοσιεύθηκαν αναφορές για μεμονωμένα κρούσματα νέας παραλλαγής του στελέχους «Δέλτα» της COVID-19. Τα δεδομένα μοιράστηκε την Πέμπτη ο ερευνητής Καμίλ Καφίζοβ, εκτιμώντας πως το νέο στέλεχος AY.4.2 ενδέχεται να είναι περίπου 10% πιο μολυσματικό από την αρχική μετάλλαξη – η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε νέα ημερήσια ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων στη χώρα. Την ίδια ημέρα, ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε τα πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, μόλις μία ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε μια κυβερνητική πρόταση για επιβολή εβδομαδιαίου lockdown στους χώρους εργασίας, στις αρχές Νοεμβρίου.

Η μετάλλαξη AY.4.2 βρίσκεται σε αυξανόμενη τροχιά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6% των ακολουθιών που πραγματοποιήθηκαν από τον βρετανικό Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας στην τελευταία του έκθεση. Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Υγείας καθησύχασε τους δημοσιογράφους την Τετάρτη, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε ότι το υποστέλεχος αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από τη «Δέλτα».

Τέλος, έκκληση για καταπολέμηση της άνισης κατανομής των εμβολίων έκανε, την Τετάρτη, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμώντας πως η υγειονομική κρίση μπορεί εύκολα να παραταθεί έως τα τέλη του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή