Πολεμική ρητορική ΗΠΑ – Κίνας

Πολεμική ρητορική ΗΠΑ – Κίνας

Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν, διαμηνύει ο Μπάιντεν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοίμιο θεαματικής στροφής στην αμερικανική πολιτική στο πρόβλημα της Ταϊβάν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, ή φραστικό ολίσθημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν; Το ερώτημα απασχολεί πολιτικούς ηγέτες και αναλυτές σε όλο τον κόσμο ύστερα από τη νέα παρέμβαση του Αμερικανού ηγέτη, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της ντε φάκτο αυτόνομης νήσου γνωρίζουν επικίνδυνη κλιμάκωση.

Μιλώντας σε εκδήλωση του CNN το βράδυ της Πέμπτης, ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε έτοιμος να εγκαταλείψει την επί δεκαετίες ακολουθούμενη αμερικανική πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» στο θέμα της Ταϊβάν, προς όφελος μιας πιο δυναμικής υπεράσπισης της νήσου έναντι της Κίνας. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης, απάντησε: «Ναι, είμαστε δεσμευμένοι να το πράξουμε».

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, προειδοποιεί την Ουάσιγκτον το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της «στρατηγικής ασάφειας» που ακολουθούν από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν επισήμως μόνο μία Κίνα, τη Λαϊκή Δημοκρατία, και δεν αντιτίθενται, επί της αρχής, στην ειρηνική ενοποίηση Κίνας – Ταϊβάν, αλλά στηρίζουν στρατιωτικά τη νήσο και απορρίπτουν την επίλυση του θέματος με μονομερείς ενέργειες. Παραμένει αμφίβολο αν ο Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να αναθεωρήσει αυτή την πολιτική, αναγνωρίζοντας ανοιχτά την Ταϊβάν ή αν πρόκειται για μία από τις όχι σπάνιες φραστικές γκάφες του. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει.

Παρά την εκ των υστέρων διευκρίνιση, η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου θορύβησε το Πεκίνο. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι «σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας δεν υπάρχει περιθώριο υποχωρήσεων», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Πεκίνου κατά την οποία «η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας».

Στο μεταξύ, 43 χώρες, κατά κύριο λόγο της Δύσης, καταδίκασαν με κοινή δήλωση τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στο κινεζικό Σιντιζιάνγκ, κάνοντας λόγο για βασανιστήρια στα λεγόμενα «κέντρα αναδιαπαιδαγώγησης». Τη δήλωση ανέγνωσε, εκ μέρους των 43, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ, σε συνεδρίαση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, έκανε λόγο για «ψευδείς, αβάσιμες κατηγορίες», ενώ η Κούβα κατέθεσε δήλωση 62 χωρών, οι οποίες απέρριψαν τις κατηγορίες ως «πολιτικά υποκινούμενες» και υποστήριξαν πως ό,τι συμβαίνει στο Σιντιζιάνγκ είναι υπόθεση της Κίνας και μόνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή