Ψυχρό πολεμικό σκηνικό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – Κίνας

Ψυχρό πολεμικό σκηνικό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας – Κίνας

Φωτιές άναψε μία δήλωση Μπάιντεν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, η επιδείνωση στις ήδη χείριστες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στον άξονα Ρωσίας – Κίνας είναι ραγδαία. Τη Δευτέρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρει την αποστολή της από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και κλείνει τα γραφεία του ΝΑΤΟ στη Μόσχα, καθώς «δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι σχέσεις στο εγγύς μέλλον».

Την Πέμπτη, το ΝΑΤΟ εισηγήθηκε μια νέα στρατηγική για τη συνολική αντιπαράθεση με τη Ρωσία με συμβατικά και πυρηνικά όπλα, με συγκρούσεις στο Διάστημα και στον κυβερνοχώρο και χρηματοδότηση για την εξειδίκευση των σχεδίων ανά περιφέρεια. Είχαν προηγηθεί η εκτόξευση από την Κίνα υπερηχητικού πυραύλου, ο οποίος θεωρείται σημαντική αλλαγή στο υφιστάμενο ισοζύγιο ισχύος, και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Tζο Μπάιντεν, που επίσης υπονοεί αλλαγή του status quo, πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν.

Το ΝΑΤΟ εισηγήθηκε στρατηγική για συνολική αντιπαράθεση με τη Μόσχα – Επίδειξη ισχύος από το Πεκίνο με εκτόξευση νέου υπερηχητικού πυραύλου.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει η πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας» με βάση την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν μεν την Ταϊβάν ώστε να μη δεχθεί επίθεση από το Πεκίνο, αλλά δεν δεσμεύονται ότι θα εμπλακούν σε πόλεμο εάν το Πεκίνο προσπαθήσει να ανακτήσει διά της βίας το νησί, το οποίο τυπικά ανήκει στην κινεζική επικράτεια.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα ετών και οι ρητορικές εντάσεις κλιμακώνονται εξίσου. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν αυτοί θα είναι πιο ισχυροί, η Κίνα, η Ρωσία και ο υπόλοιπος κόσμος ξέρει ότι έχουμε τον πιο ισχυρό στρατό στην παγκόσμια ιστορία», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Φυσικά το ζήτημα για τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι ποιος έχει τον πιο ισχυρό στρατό και ποιος προχωράει στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών του, αλλά πώς θα αποτραπεί μια σύρραξη που θα δοκιμάσει στην πράξη τα ισχυρότερα οπλοστάσια του πλανήτη.

Παρά τις εντάσεις, διατηρούνται κάποιες επαφές ανάμεσα στα γενικά επιτελεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας από την άλλη. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές χώρες χάνουν όλο και περισσότερο τη δυνατότητα αυτόνομης συνεννόησης με τη Ρωσία για την αποφυγή εντάσεων στις ανατολικές παρυφές της ευρωπαϊκής ηπείρου.

«Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να αποφύγουν μια κλιμάκωση που θα γινόταν με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και η οποία δεν θα ήταν προς το συμφέρον τους, πιθανότατα θα ζητήσουν να αποκατασταθούν οι δεσμοί της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ», εκτίμησε το ινστιτούτο ανάλυσης Stratfor, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη γίνεται «όλο και πιο ευάλωτη στην κακή διαχείριση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή