Η κληρονομιά του Κόλιν Πάουελ στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική

Η κληρονομιά του Κόλιν Πάουελ στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική

η καριέρα του σημαδεύτηκε από την συνεισφορά του στις συζητήσεις για την απόφαση της εισβολής στο Ιράκ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.A Colin Powell απεβίωσε στις 18 Οκτωβρίου του 2021 ως αποτέλεσμα επιπλοκών του κορωνοϊού. Ο Colin Powell συνέδεσε το όνομα του με ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιτυχίες της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής ωστόσο η καριέρα του σημαδεύτηκε από την συνεισφορά του στις συζητήσεις για την απόφαση της εισβολής στο Ιράκ. Στην καριέρα του ο Colin Powell βίωσε αρκετές πρωτιές. Πρώτος, και μοναδικός, Αφρο-Αμερικανός που ηγήθηκε του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, υπήρξε ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός που υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών. 

Η θητεία του σε θέσεις ευθύνης ξεκίνησε το 1987 ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Reagan. Κατά την διάρκεια της θητείας του αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα που αφορούσε την πώληση όπλων από τις Η.Π.Α στο Ιράν και την χρησιμοποίηση των εσόδων για την χρηματοδότηση παρακρατικών ομάδων που στόχευαν στην πτώση του καθεστώτος των Σαντινίστας. Ο ίδιος κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο ωστόσο το όνομα του δεν ενεπλάκη στο σκάνδαλο. 

Το 1989 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου υπό την προεδρία George H.W. Bush. Ανέπτυξε το δόγμα Powell, κωδικοποιώντας τις διδαχές από τον πόλεμου του Βιετνάμ στην προσπάθεια του να οριοθετήσει τις συνθήκες στις οποίες η χρήση βίας θα ήταν απαραίτητη. Τα χαρακτηριστικά του δόγματος Powell ήταν τα ακόλουθα, η χρήση βίας είναι απαραίτητη μόνο όταν ο στόχος είναι ξεκάθαρα οριοθετημένος, σαν τελευταία λύση, όταν μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό πολιτικό στόχο, όταν το ρίσκο είναι αποδεκτό σε σχέση με τα μελλοντικά οφέλη, και όταν όλες οι πιθανές συνέπειες έχουν αναλυθεί. Παρά το γεγονός πως το δόγμα Powell δέχθηκε κριτική, οι ιδέες που ανέπτυξε θα είχαν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες αν υιοθετούνταν από την προεδρία Bush στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. 

Το 2000, ο πρόεδρος Bush πρότεινε τον Colin Powell για την θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Η θητεία του σημαδεύτηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο Powell, παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να παρουσιάσει στοιχεία τα οποία απεδείκνυαν την κατοχή Όπλων Μαζικής Καταστροφής από πλευράς Ιράκ. Η ομιλία του Powell δεν κατάφερε να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ωστόσο είχε σημαντική επίδραση στην Αμερικανική κοινή γνώμη και αύξησε την υποστήριξη υπέρ της διεξαγωγής του πολέμου. Ο ίδιος αργότερα δήλωσε σε συνέντευξή του πως μετάνιωσε για την ομιλία του γιατί τα στοιχεία ήταν λανθασμένα. 

Ο Colin Powell μαζί με τον Dick Cheney, την Condoleezza Rice, τον Paul Wolfowitz και τον Richard Armitage ήταν μέλη μια ιδιότυπης ομάδας που τιτλοφορείτο “Vulcans” από το ρωμαϊκό θεό της φωτιάς και της μεταλλουργίας (τον ελληνικό Ήφαιστο). Κατά την διάρκεια της προεδρίας Bush τα μέλη αυτής της ομάδας ανέλαβαν καίριες θέσεις και κατά τον James Mann αντικατέστησαν το ψυχροπολεμικό δόγμα της αποτροπής με το δόγμα της προληπτικής επίθεσης. Ως αποτέλεσμα, ο Colin Powell ταυτίστηκε στο μυαλό της κοινής γνώμης με την ομάδα των «νέο-συντηρητικών». Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός αυτός καταρρίπτεται αν εξετάσουμε την στάση που τήρηση ο Colin Powell ιδιαίτερα στο ζήτημα του Ιράκ και το γεγονός πως παρέμεινε πιστός στην ιδέα πως η χρήση βίας ήταν η τελευταία λύση απέναντι στην απειλή του Σαντάμ Χουσεΐν. 

Η κληρονομία του Colin Powell θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική. Άνοιξε το δρόμο για Αφρο-Αμερικανούς στρατιωτικούς και αξιωματούχους να διεκδικήσουν θέσεις στην κορυφή της ιεραρχίας των Η.Π.Α. Τέλος ,κατάρτισε ένα δόγμα με το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει τις Η.Π.Α από το να επαναλάβουν τα λάθη του πολέμου στο Βιετνάμ. 

*Ο Νικόλαος Λάμπας είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Μέλος του Συμβουλίου του Institute of Global Affairs. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή