Σασόλι: Ένδειξη αυταρχισμού η απέλαση 10 πρέσβεων από την Τουρκία – Δεν εκφοβιζόμαστε

Σασόλι: Ένδειξη αυταρχισμού η απέλαση 10 πρέσβεων από την Τουρκία – Δεν εκφοβιζόμαστε

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως έδωσε εντολή στο τουρκικό ΥΠΕΞ να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τονίζοντας πως η απέλαση των 10 πρεσβευτών από την Τουρκία είναι ένδειξη στροφής στον αυταρχισμό από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης.

«Δεν εκφοβιζόμαστε» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής σε ανάρτησή του στο Twitter.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε πως έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (persona non grata) οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τους πρεσβευτές την Τρίτη για μια «ανεύθυνη» -όπως τη χαρακτήρισε- δήλωσή τους, με την οποία ζητούσαν δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά.

Προ δύο ημερών, αναφερόμενος στον Οσμάν Καβαλά -ένα θέμα που προκαλεί νέες αναταράξεις στις σχέσεις Τουρκίας και Δύσης- ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να απελαθούν οι πρεσβευτές των δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που συνυπέγραψαν έκκληση για την απελευθέρωση του 64χρονου Τούρκου επιχειρηματία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε απόφαση. Σχεδόν θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία σχετικά με αυτό το κατάλοιπο του Σόρος που λέγεται Καβαλά. Γιατί να κάνουν αυτή τη δήλωση οι 10 πρέσβεις; Αυτοί που υπερασπίζονται αυτό το κατάλοιπο του Σόρος προσπαθούν να τον αποφυλακίσουν. Είπα στον υπουργό Εξωτερικών ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτούς να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας. Πώς μπορείτε να επιχειρήσετε να δώσετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιος είσαι; Τι είναι αυτό; Λένε αφήστε τον Καβαλά. Εσείς αποφυλακίζετε τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους στις δικές σας χώρες».

Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

Με πληροφορίες και από Anadolu, Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή