Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συμβατή με τις προβλέψεις της Βιέννης η δήλωση για Οσμάν Καβαλά

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συμβατή με τις προβλέψεις της Βιέννης η δήλωση για Οσμάν Καβαλά

Συμβατή με τις προβλέψεις του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη δήλωση  της 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβατή με τις προβλέψεις του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη δήλωση  της 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε  επίσης ότι θεωρεί πως είναι καλύτερο να επιδιωχθεί διάλογος με την Τουρκία μετά την κρίση που προκλήθηκε από την απειλή απέλασης 10 διπλωματών. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιζητεί τη συνεργασία με την Τουρκία σε κοινές προτεραιότητες και, όπως και με κάθε σύμμαχο του ΝΑΤΟ, θα συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη αντιμετώπιση διαφωνιών, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. 

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν που φαίνεται να αναζητεί βαλβίδα εκτόνωσης στην διπλωματική κρίση που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Καβαλά είχε εκφράσει «ικανοποίηση» για το περιεχόμενο δήλωσης των δυτικών πρεσβευτών, τους οποίους είχε απειλήσει με απέλαση 

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε την δήλωση των πρεσβειών ότι παραμένουν δεσμευμένες στις προβλέψεις του 41ου άρθρου της Σύμβασης της Βιέννης.

Τη συγκεκριμένη δήλωση ανήρτησαν στο Twitter οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, και υιοθέτησαν αργότερα, με retweet, οι πρεσβείες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.

Το θέμα απασχόλησε την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά το πέρας της οποίας ο Ερντογάν εποχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη δήλωση λέγοντας ότι «οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».

Το Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις και εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση», υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας».
Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας «δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

Τι αναφέρει το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης

Το 41ο άρθρο της -υπογραφείσης το 1961 στη Βιέννη- Σύμβασης του ΟΗΕ για τις Διπλωματικές Σχέσεις, περιλαμβάνει τρία εδάφια. Το πρώτο από αυτά, αναφερόμενο στα προνόμια και τις ασυλίες που χορηγούνται στους πρεσβευτές, διατυπώνει υπό το πνεύμα αιρέσως την υποχρέωση του διπλωματικού προσωπικού να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής, καθώς και το καθήκον τους να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή