Ασκήσεις κατευνασμού του Ταγίπ Ερντογάν

Ασκήσεις κατευνασμού του Ταγίπ Ερντογάν

Χωρίς να υπαναχωρούν από τη θέση τους για άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, οι ΗΠΑ και οι άλλες εννέα χώρες που εμπλέκονται στη διπλωματική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με την Αγκυρα έδωσαν τη δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν να υπαναχωρήσει

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να υπαναχωρούν από τη θέση τους για άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, οι ΗΠΑ και οι άλλες εννέα χώρες που εμπλέκονται στη διπλωματική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με την Αγκυρα έδωσαν τη δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν να υπαναχωρήσει, διασώζοντας την περηφάνια του, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεπανόρθωτη ρήξη.

Δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Τουρκίας, διαβεβαιώνουν οι ΗΠΑ και στενοί σύμμαχοί τους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν ότι σέβονται το άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», τόνισε μέσω Twitter η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, λίγη ώρα προτού αρχίσει η συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το ενδεχόμενο απέλασης των δέκα πρεσβευτών. Το εν λόγω άρθρο επιβάλλει τον σεβασμό της νομοθεσίας του φιλοξενούντος κράτους και την αποφυγή κάθε επέμβασης στις εσωτερικές του υποθέσεις. Σε χρόνο μηδέν, σχεδόν όλες οι χώρες που είχαν συνυπογράψει την έκκληση για την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά συντονίστηκαν με την αμερικανική κίνηση. Καναδάς, Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία έστειλαν ταυτόσημα μηνύματα, ενώ Νορβηγία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία μετέδωσαν αυτούσια την ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας. Προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη, ανταποκρινόμενος θετικά στα μηνύματα για αποκλιμάκωση.

Την εκτόνωση της κρίσης επιβεβαίωσε αργότερα και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί τη συνεργασία με την Τουρκία πάνω στις κοινές μας προτεραιότητες», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι «όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία για να επιλύσουμε τις όποιες διαφορές μας». Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η απειλή του Ερντογάν για ομαδική απέλαση πρεσβευτών από χώρες που είναι σύμμαχοι και εταίροι της Τουρκίας προκάλεσε ανησυχία στη Δύση και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έξι μέλη της οποίας, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, συνυπέγραψαν τη δήλωση των «δέκα» για την υπόθεση Καβαλά. «Η (ενδεχόμενη) απέλαση δέκα πρεσβευτών είναι σημάδι αυταρχικής στροφής της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα μας εκφοβίσουν. Ελευθερία στον Οσμάν Καβαλά», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε την «ανησυχία» του Βερολίνου και την «αδυναμία του να κατανοήσει» την απειλή Ερντογάν, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή